У Хашанима обиљежена манифестација ''Ћопићевим стазама дјетињства''

Срна
У Хашанима обиљежена манифестација ''Ћопићевим стазама дјетињства''

КРУПА НА УНИ- У спомен-школи у Хашанима, родном мјесту великог српског и југословенског књижевника Бранка Ћопића данас је пригодним програмом обиљежена манифестација "Ћопићевим стазама дјетињства".

Манифестацију су обиљежили представници Фондације "Бранко Ћопић" Бањалука, Завичајног друштва "Бранко Ћопић" Хашани и општине Крупа на Уни.

Предсједник Фондације "Бранко Ћопић" Светозар Личина истакао је да славни српски писац Бранко Ћопић неће бити заборављен, да су ликови из његових дјела и посебан начин на који је писао најбоља гаранција да ће Ћопићеви романи, приповијетке и пјесме бити интересантне и будућим нараштајима.

"Бранко је од завичајног постао национални, па свјетски писац. Његујемо сјећање на њега читајући његова дјела", истакао је Личина.

Личина каже да је Фондација "Бранко Ћопић" основана 1986. године с циљем његовања сјећања на великана писане ријечи.

"Први предсједник био је књижевник Младен Ољача. Сваке године организујемо књижевне вечери и посјете школама које носи Ћопићево име. Самостално или са неким од издавача објављујемо Ћопићева дјела", навео је он.

Личина очекује да ће традиција организовања манифестација у част Ћопићу бити настављена.

Начелник општине Крупа на Уни Младен Кљајић рекао је да је данашњи празник Михољдан, слава Ћопића.

"У организацији Удружења `Сцена` Нови Град, уз подршку Министарства просвјете и културе, јуче смо имали пригодан програм у Хашанима. Данас смо имали у плану ширу манифестацију коју нисмо могли организовати због мјера спречавања ширења заразе вирусом корона. Манифестација је зато скромна, али желимо сачувати традицију и показати да нам је стало до Бранка Ћопића", додао је Кљајић.

У Хашанима је данас био и књижевник Ранко Павловић, а пригодан програм посвећен Бранку Ћопићу припремили су ученици Основне школе "Бранко Ћопић".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана