Књижевник Марко Томаш гостовао у Банском двору у Бањалуци: Искреност коријен промјене свијета

Миланка Митрић
Књижевник Марко Томаш гостовао у Банском двору у Бањалуци: Искреност коријен промјене свијета

БАЊАЛУКА - Живимо другачије, наше посјете културним догађајима разликују се од свега на шта смо навикли, поезију слушамо с маскама на лицима и у ријечима уживамо на великој дистанци једни од других.

Посјете културним догађајима тренутно су ограничене на 50 особа, а сви који су били заинтересовани да уживају у ријечима књижевника Марка Томаша и у овим другачијим околностима у којима мјесецима живимо могли су да га чују у Банском двору Културном центру, а разговор с њим водио је Милан Ракуљ.

Томаш је овом приликом читао одломке свог романа “Немој ме будити”, као и пјесме из још необјављене збирке, а присутни су, осим уживања у ријечима из дјела, имали прилику да чују нешто о настанку романа, о збирци која треба да буде објављена, али и о новим околностима у којима живимо.

- Што се самог процеса рада тиче, нема ту неке разлике у томе како сам радио пјесме и како сам радио роман. Но, људи те почну другачије гледати кад си објавио роман, иако иза себе имаш двадесет збирки пјесама. То ми је, рецимо, интересантно па покушавам да испитујем. Не мислим да сам направио нешто превише прогресивно. Видим поезију као вишу врсту стварања него приповиједање, које се догађа свакодневно између нас - рекао је Томаш и додао је да је роман “Немој ме будити” написао за четири седмице, али да је уређивање трајало годину и по дана, не би ли најбоље уобличио сваку реченицу.

Томаш је раније наводио да је роман приказан као нека врста паничног напада те да је у дјелу на неки начин приказана и спољашња и унутрашња страна свега са чиме се главни лик сусреће.

- Оно што је мене занимало јесте како и зашто се људи осјећају тако у свијету у којем ми живимо. Ради се о узрочно-посљедичним везама. Постоје вањске ситуације које су проблем за оно унутрашње. То ме интересовало - казао је Томаш.

Он се осврнуо и на кључне тренутке свијета у којем сада живимо, измијењене стварности и нашег односа једних према другима.

- Тренутно смо у тачки из које не знам како ће свијет даље изгледати. У годину дана свашта стане, промијене се свјетови и окрену наопачке. Уколико желимо да промијенимо свијет, морамо да промијенимо интимне односе са другима. Људи треба да буду пуно отворенији, да иза свега што говоримо нема никакве лажи, да коначно једни другима кажемо како се осјећамо. Свјетови пропадају, а то се не догађа. Надам се да ће се догодити. Све о чему пишем јесте тенденција да људи једни другима погледају у очи - навео је Томаш.

Томаш је изнио запажања о популарној култури, о генерацијама које стварају под утицајем музике и рокенрола.

- Ми непрестано каскамо за културом. Популарна култура је синтеза свега што је било прије. Све што радим хтио сам да представим на начин који сматрам складним са савременим добом. И даље ми се чини да људи сједе у тим неким својим кулама и покушавају да сачувају књижевност, а ако нема публике не могу да опстану. Не пишем зато да би написао књигу па да би неко за 100 година то читао у читанци, него да бих могао да комуницирам са савременицима - објаснио је Томаш, осврнувши се на Нобелову награду за књижевност коју је добио Боб Дилан, наглашавајући његов значај за књижевност и културу овог доба.

Аутор је читао неколико необјављених пјесама, које ће се наћи у збирци под називом “Скратимо причу за главу”, која би на прољеће требало да угледа свјетлост дана.

- Ова збирка, као и све остале је о том неком тренутку растанка, у којем ми одлучујемо да узмемо живот у своје руке, без обзира на то да ли се ради о неким интимним односима. Централна пјесма у збирци се зове “Бог не залази у моју махалу” - додао је Томаш.

Овај догађај настао је у сарадњи са Удружењем за промоцију и популаризацију књижевности “Императив”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана