Књижевница Сања Клисарић, добитница “Совице” за “Глас Српске”: Уз праве вриједности дјеца постају добри људи

Илијана Божић
Књижевница Сања Клисарић, добитница “Совице” за “Глас Српске”: Уз праве вриједности дјеца постају добри људи

Најважније је да деца одрасту у добре људе, јер само добри људи су срећни. Морате пробудити вечну ватру која ће да титра у души детета, подсећајући га и онда када одрасте да је срећа нешто слично извору живота.

Казала је то у разговору за “Глас Српске” књижевница Сања Клисарић, говорећи о рукопису “Шушуова чудесна авантура”, који је освојио награду “Совица”, коју додјељује Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево.

- Морате деци дати вредности. Они без њих неће постати људи, него љуштуре. А за то ћемо бити криви ми - додала је Клисарићева.

ГЛАС: Указујете ли називом рукописа на свијет маште, на чудесни свијет дјетињства?

КЛИСАРИЋ: Свет детињства је магично место у коме се формира будућност младог човека. Дечија радозналост је невероватан извор инспирације и стварање маште која је у том добу беспрекорна. Деца иако маштају, имају најјаснију слику стварности, јер све и јесте онако каквим га видимо. Шушу је архетип детета, не само оног које је остало у детињству, већ детета као савршене креације универзума, која у том добу обједињује своја највеличанственија постигнућа. “Шушуова чудесна авантура” је свет маште, чудесни свет детињства, али је то и дирљива прича о снази коју носе деца и детињство, али и читава наша планета.ГЛАС: Шта књига поручује најмлађима? Шта је оно најважније на шта главни јунак скреће пажњу?

КЛИСАРИЋ: Књига је писана тако да буде прожета важним животним порукама. Оне су охрабрујуће, намећу традиционалну снагу појединца и поштовања које је нашим добом маргинализовано. Указује се на повезаност свих живих бића, значај пријатељства и различитости, пожртвованости, храбрости, истиче се алтруизам и неизмерна љубав према природи. Главни јунак поручује да смо сви повезани и да нико није далеко од звезда да не би могао да их дотакне, макар душом. Свако дете је космос који постоји у савршеном складу целе стварности и не постоје границе ни сновима, ни могућностима, а пријатељство је вредност са којом се расте не само у центиметрима, већ као личност.

ГЛАС: Модерно доба намеће живот испуњен технологијом. Колико је изазовно стварати и како заинтересовати најмлађе читаоце за књигу?

КЛИСАРИЋ: У ери смо када је сваки изговорен тренутак већ постао мисао прошлости. Тешко да можемо да се оријентишемо по једином принципу протицања времена за које знамо. Више немамо садашњост, она је постала или прошлост или будућност. А будућност се понаша агресивно и нехумано. Већ реализовано отуђење од свих позитивних вредности па и традиционалног читања књига представља пошаст, али онда када имате добру причу она ће скренути пажњу сваког детета. Деца воле приче. Они схватају на свој начин да је живот урнебесна прича. Ако сте у стању да напишете књигу за децу која ће бити довољно аутентична, другачије од свега понуђеног, високог стандарда имаћете значајан број младих читалаца. Наравно уколико постоји култура читања унутар породице, јер је за децу важно које вредности добијају од породице и окружења.

ГЛАС: Колико су награде подстицајне за ствараоце?

КЛИСАРИЋ: Освојити ма коју награду значи указати већем броју људи на оно што је важно да се открије. Стваралац не ствара да би он сазнао, него да би пренео поруку другима. Он је нека врста гласника. “Совица” је велико постигнуће у књижевности и чињеница да има интернационални карактер, а заснива се на познатим пропозицијама писања на српском језику, указује на значај наше, традиционалне интелектуалне снаге књижевника која ма колико голгота пролазили, остаје вечна. Ова награда има дубоку суштину, која говори о сваком ствараоцу који се оснажи да је досегне. Сваки стваралац који би себе видео као добитника ове награде је већ победник, јер је “Совица” признање најмлађима који морају да постану најбољи људи, пошто су они будућа верзија нас. “Совици” би требало придати већу пажњу, јер захваљујући издавачу који се годинама бави оснаживањем српског интелектуално књижевног корпуса, јача се оно што са лакоћом годинама уназад губимо, а то је идентитет кроз истицање традиционалних вредности, које нас и чине будућношћу која постаје историја, кроз само један трен који смо назвали садашњост.

Писање

ГЛАС: У чему се огледа чар писања за дјецу?

КЛИСАРИЋ: Не постоји ниједна велика порука коју можете пренети одраслој особи колико је огромна ма која коју поручујете деци. Тиме не утичите само на њихову доколицу или интелектуални развој. Тиме јачате и формирате њихову личност. Усмеравате их у правцу развоја потенцијала. А дете које је изложено квалитетном књижевном садржају по инерцији постаје рафинирана личност. На неки начин помажете родитељима да раде свој посао на најбољи могући начин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана