Књига о хрватском злочину над Србима значајно историографско дјело

Srna
Foto: Agencije

БАЊАЛУКА- Књига о хрватском злочину над Србима у руднику Раковац и бањалучким селима Шарговац, Дракулић и Мотике у Другом свјетском рату представља значајно историографско дјело, написано научним, документаристичким тоном и стилом, и указује на пут којим се мора ићи у одбрани од обновљеног зла, поручено је вечерас на промоцији ове књиге у Бањалуци.

 
Коаутор књиге Горан Латиновић истакао је да је циљ злочиначког подухвата, у којем је убијено око 2.370 Срба у једном дану, био да се подручје Бањалуке и околине очисти од Срба како би један дио државних органа Независне Државе Хрватске /НДХ/ био премјештен у Бањалуку.

"Оваква књига, која је прилагођена широј читалачкој публици, била нам је потребна одавно. Јер историја је учитељица живота, али само за оне који желе и могу да науче", рекао је Латиновић новинарима прије почетка промоције књиге "Хрватски злочин над Србима у руднику Раковац и селима Шарговац, Дракулић и Мотике код Бањалуке 7. фебруара 1942. године".

Други аутор Никола Ожеговић рекао је да је ријеч о првој научној монографији која се бави не само злочином који се догодио 7. фебруара 1942. године у околини Бањалуке, него и контекстом дешавања од окупације и проглашења НДХ у априлу 1991. године.

"Анализирали смо и културу сјећања, односно како су се нове власти односиле према питању о овом злочину, као несумњиво највећем злочину који се догодио у једном дану у НДХ над Србима, изван великих логора", рекао је Ожеговић.

Он је напоменуо да је забиљежено занемаривање тог догађаја и склањање из јавне сфере, све до 1991. године.

"Од тада се сваке године одржава комеморација и православни вјерски обреди и од тада и уопште и постоји слобода говора о овој теми. Што значи да је Република Српска практично нама донијела слободу у том смислу да се на прави начин суочимо и са овим, али и другим страдањима Срба", рекао је Ожеговић.

Предсједник Србског сабрања "Баштионик" из Бањалуке Предраг Адамовић рекао је да је ова књига прва која је објављена у издању овог удружења поводом обиљежавања 10 година постојања и рада. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана