Додијељене награде на "Гласовом" Сајму књиге: "Моштаница" за изабрана дјела Ранка Павловића

Бранислав Предојевић
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА - Жири 27. међународног сајма књиге у организацији "Гласа Српске", додијелио је данас у Спортском центру "Борик" традиционалне награде ове смотре писане ријечи - "Моштаница", "Липље", "Гомионица" и "Ступље".

Према одлуци жирија, чији предсједник је био Миладин Берић, а чланови мр Данијел Дојчиновић и мр Данијела Јелић, награда "Моштаница" за издавачки подухват додијељена је издавачким кућама "Бесједа" из Бањалуке и "Прометеј" из Новог Сада за објављивање изабраних дјела Ранка Павловића, а признање је уручио предсједник жирија Миладин Берић.

Овај комплет дјела подијељен је на књиге за дјецу и књиге за одрасле. Комплет дјела за одрасле сачињен је из осам томова и у њему су књиге "Апсолутна тишина" (пјесме у слободном стиху), "Камен крај пута" (сонети), "Стриц и Исидора" (кратке приче), "Књига о кључу" (приповијетке 1), "Спознаја без адресе" (приповијетке 2), романи "Громада" и "Небеска костурница", романи "Јахачи и остали" и "Како ухватити лептира" и "Приче које ће сачувати књигу" (есеји).

Комплет књига за дјецу сачињен је у шест томова и у њему се налазе књиге "Кад зину патке" (пјесме), "Фрула од мјесечине" (приче 1, за млађи узраст), "Ломача за вјештице" (приче 2, за старији узраст), "Бајке", "Тајне краљевог града" (роман) и "Како се испричала неиспричана бајка" (роман).

- Ради се о сложеном, обимном и у посљедње вријеме ријетком, издавачком подухвату објављеном поводом шездесет година књижевног рада Ранка Павловића. У времену у којем добра књига, и књига уопште, остају драгост изразите мањине објавити сабрана дјела било ког савременог аутора у четнаест књига може само да изазове дивљење. Вођен таквим импресијама жири је донио једногласно одлуку  - стоји у образложењу жирија.

Награда "Липље" за савремену књижевност припала је Заводу за уџбенике Источно Сарајево за књигу "Слике од стакла" Драгане Кнежевић, а награду је добитнику уручио генерални директор "Гласа Српске" Борис Дмитрашиновић.

Књига "Слике од стакла" ове године награђена је признањем "Златна сова" Завода за уџбенике Источно Сарајево.

- Ово је у правом смислу савремени роман писан у првом лицу једнине и саткан од веома кратких, у неким тренуцима и поетских опсервација, које повезане дају једну заокружену цјелину. Слике од стакла су у неком смислу и потрага за љепотом и говоре о великом пријатељству, о низу случајности, о низу ожиљака, а самим тим и о судбини којом не управљамо и завршава се нестанком једног од пријатеља. Главна јунакиња је сликарка тако да се с обзиром на већ наведене кратке поетске опсервације ово дјело може посматрати и као роман у сликама - образложио је жири.

"Арт сцена" из Бањалуке добитник је признања "Гомионица" за књигу за дјецу, за дјело "Чаробна књига" Јелене Глишић, а награду је уручила руководилац сајма Петра Ивић.

Ова књига садржи 33 приче, намијењене најмлађима, а чије главне поруке су везане за доброту, радост, снагу учења, поштовања себе и других.

- Основна специфичност Чаробне књиге је да се ради о тзв. сликопричама у којима су поједине ријечи замијењене сличицама, односно стикерима, чије препознавање малишанима омогућава читање приче, односно не дозвољава им да је читају површно. Главни ликови Јеленинин прича су: пуж на мотору, зец фотограф, маслачак падобранац, чаробне ципелице, чаробњак са шеширом, несташни пилићи, тајни путници, лоптица скочица, риболовци, оџачар, ирваси Дјед Мраз, Свети Николаи и други упадају у могуће и немогуће ситуације које си извучене из ставрности или пак изамштане - објашњава жири и додаје да се ради о књизи која ниједно дијете неће оставити равнодушним.

Признање "Ступље", за његовање српске традиције и православне духовности припало је издавачкој кући "Пчелица издаваштво" из Чачка, за едицију "Знамените Српкиње".

У овој едицији, коју су стварали различити аутори објављене су књиге посвећене знаменитим Српкињама међу којима су Исидора Секулић, Милунка Савић, Милена Павловић Барили, Надежда Петровић, Жанка Стокић и Десанка Максимовић.

- Зналачки написане биографије знаменитих Српкиња обилују догађајима и личностима из националне историје што би у младим читаоцима требало да пробуди или додатно иницира жељу за сазнањима из сопственог богатог културног наслијеђа, на коме почива национални идентитет сваког народа - истиче жири и објашњава да је ријеч о захтјевном пројекту на коме су ангажоване најпознатије књиге за дјецу, чије текстове прате илустрације академског сликара и познатог илустратора Игора Крстића.

Награду је уручила уредница културе у "Гласу Српске" Миланка Митрић.

Осим наведених награда, организатор Сајма књиге "Глас Српске" додијелио је награду "Крупа" за промоцију издавачке продукције. Ово признање, које је уручила директорица маркетинга у "Гласу Српске" Дарија Галоња, припало је Министарству одбране Републике Србије и медија центру "Одбрана" за едицију "Ратник".

Сајам књиге биће затворен у понедјељак у 18 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана