Додијељена "Виталова" награда: "Златни сунцокрет" Тањи Ступар Трифуновић

Миланка Митрић
Додијељена "Виталова" награда: "Златни сунцокрет" Тањи Ступар Трифуновић

БАЊАЛУКА – Награда "Златни сунцокрет", познатија као "Виталова" награда додијељена је бањалучкој књижевници Тањи Ступар Трифуновић за роман "Откако сам купила лабуда", објављен у издању "Архипелага".

- Свако признање обрадује јер је потврда и охрабрење раду. "Виталова" награда  је једна од значајних награда и у том смислу је драгоцјена подршка књизи на њеном путу до читаоца. Мени као ауторки је од свега највише охрабрење јер је ово мој други роман да наставим писати и истраживати у овој прозној форми - рекла је књижевница Тања Ступар Трифуновић за "Глас Српске".

Признањем, које је ове године додијељено по 23. пут, награђује се најбоље књижевно остварење на српском говорном подручју и то у жанровима романа, приповијетки, поезије, књижевне критике, есеја и књижевне публицистике, објављено у току претходне године.

- Проза Тање Ступар Трифуновић је у исти мах смирена и узбудљива, провокативна и помирљива, лирски продубљена и одговорна према сложеним питањима живота. Реч је о идеји о писања као процесу још увек кадром да изрази нашу судбину, препуштену непоновљивим тренуцима, пропуштеним шансама, малим али пресудним стварима... судбину замрачену крупним идеолошким и политичко-полицијским нарацијама које мељу све пред собом – навео је жири у образложењу.

Награда Тањи Ступар Трифуновић биће уручена крајем фебруара у Београду. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана