Ђорђе Матић добитник награде “Момо Капор”

Б. П.
Ђорђе Матић добитник награде “Момо Капор”

БЕОГРАД - Добитник овогодишње награде “Момо Капор” за књижевност је писац Ђорђе Матић за роман “Ниоткуда с љубављу”.

Одлуку о томе једногласно је донио жири у саставу Мухарем Баздуљ, књижевник (предсједник), Радмила Станковић, новинарка и Вуле Журић, књижевник. Жири у образложењу примјећује да просјечан читалац не би нашао сличности у Капоровим и Матићевим дјелима, али констатује да су заправо и Капор и Матић прије свега дубоко одани својој култури.

- Та култура се у највећој мери преклапа и кроз високу културу и кроз оно што бисмо могли назвати културом свакодневног живота. Матић је велики део живота провео у егзилу, Капор је био светски путник. Нису, дакле, били да се послужимо тим Капоровим насловом “провинцијалци”, али нису били ни наличје истог новчића: наивни адоратори свега туђег и далеког.

За разлику од многих овдашњих писаца своје генерације Капор није патио за такозваном глобалном славом. Мада му је хвалоспеве певао један Клаудио Магрис, њему су важнији били његови читаоци, обични и нашки: од продавачице са Каленића која га чита недељом у “Политици” до оног гастоса са бауштеле који се у завичај први пут враћа авионом па чита Момину причу у “ЈАТ-овој ревији”.

Врло слично осећање света слика Матић у својој песми о Галилеу Галилеју и његовим Фирентинцима. На крају, али не и најмање важно, у неким срећнијим временима Момо Капор је био најпрепознатљивија књижевна веза Београда и Загреба. У временима ружнијим на његовом трагу је Ђорђе Матић, на релацији Загреб - Београд - пише у саопштењу жирија.

Награда “Момо Капор” Ђорђу Матићу биће уручена на свечаности у понедјељак, 8. априла, са почетком у 12 часова у свечаној сали Скупштине града. Ђорђе Матић, пјесник, есејиста и романописац јесте седми носилац награде за књижевност “Момо Капор”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана