Đorđe Matić dobitnik nagrade “Momo Kapor”

B. P.
Đorđe Matić dobitnik nagrade “Momo Kapor”

BEOGRAD - Dobitnik ovogodišnje nagrade “Momo Kapor” za književnost je pisac Đorđe Matić za roman “Niotkuda s ljubavlju”.

Odluku o tome jednoglasno je donio žiri u sastavu Muharem Bazdulj, književnik (predsjednik), Radmila Stanković, novinarka i Vule Žurić, književnik. Žiri u obrazloženju primjećuje da prosječan čitalac ne bi našao sličnosti u Kaporovim i Matićevim djelima, ali konstatuje da su zapravo i Kapor i Matić prije svega duboko odani svojoj kulturi.

- Ta kultura se u najvećoj meri preklapa i kroz visoku kulturu i kroz ono što bismo mogli nazvati kulturom svakodnevnog života. Matić je veliki deo života proveo u egzilu, Kapor je bio svetski putnik. Nisu, dakle, bili da se poslužimo tim Kaporovim naslovom “provincijalci”, ali nisu bili ni naličje istog novčića: naivni adoratori svega tuđeg i dalekog.

Za razliku od mnogih ovdašnjih pisaca svoje generacije Kapor nije patio za takozvanom globalnom slavom. Mada mu je hvalospeve pevao jedan Klaudio Magris, njemu su važniji bili njegovi čitaoci, obični i naški: od prodavačice sa Kalenića koja ga čita nedeljom u “Politici” do onog gastosa sa bauštele koji se u zavičaj prvi put vraća avionom pa čita Mominu priču u “JAT-ovoj reviji”.

Vrlo slično osećanje sveta slika Matić u svojoj pesmi o Galileu Galileju i njegovim Firentincima. Na kraju, ali ne i najmanje važno, u nekim srećnijim vremenima Momo Kapor je bio najprepoznatljivija književna veza Beograda i Zagreba. U vremenima ružnijim na njegovom tragu je Đorđe Matić, na relaciji Zagreb - Beograd - piše u saopštenju žirija.

Nagrada “Momo Kapor” Đorđu Matiću biće uručena na svečanosti u ponedjeljak, 8. aprila, sa početkom u 12 časova u svečanoj sali Skupštine grada. Đorđe Matić, pjesnik, esejista i romanopisac jeste sedmi nosilac nagrade za književnost “Momo Kapor”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana