Дирљива љубавна прича Десанке Максимовић

Г.С.
Дирљива љубавна прича Десанке Максимовић

За собом је оставила бројне пјесме, али мало људи зна за љубав њеног живота.

Многи кажу да је најљепше стихове о љубави написала баш она - Десанка Максимовић, коју памтимо као углађену и елегантну госпођу, косе уплетене у пунђу, са шеширом на глави и осмијехом.

О њеној великој љубави, Сергеју песникиња је говорила:

“Позвали су ме Руси једног дана да у њиховом клубу одржим предавање и прочитам неколико својих песама. Ту сам упознала Сергеја. Да ли је то била љубав на први поглед? Вероватно! Али, сигурно, моја прва љубав и први мушкарац с којим сам се пољубила. Била сам већ зрела девојка. Касније смо се зближили. Нисам могла одмах да се удам, јер још је било деце (браће и сестара), који нису били изведени на пут. Сергеју сам објаснила да треба сачекати, јер моје наслеђене дужности морам до краја испунити. Био је племенит човек и схватио ме. Стрпљиво је чекао дан када смо се напокон венчали и засновали свој дом”, описала је Максимовић.

Удала се 1933. године за Сергеја. Он је био руски емигрант. Као млади кадет током Првог свјетског рата је заробљен од Турака, успио је да се након пројних путовања дочепа Београда.

Након вјенчања је завршио глумачку школу и добио понуду да оде у Скопски театар. Међутим, због Десанкине службе у Београду он је то одбио.

“Запослио се у издавачкој кући “Просвета” као преводилац руског језика. За свог живота превео је четрнаест књига. Писао је и песме за децу, потписујући се као “Калужанин”. Био је родом из Калуге, шумовите области близу Москве”, каже Максимовић.

Када се удала, многи су били изненађени. Говорили су како је могла боље да се уда. Да су је многи тражили и за њом уздисали, али она је на то имала само један одговор.

“Ја сам се удала за човека којег је моје срце тражило, без обзира на то што је био сиромашан. У њему сам нашла оно што сам желела”, одговарала је Максимовић, говорила је својевремено новинару Б. Гајићу, а пренио Блиц.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана