Dirljiva ljubavna priča Desanke Maksimović

G.S.
Dirljiva ljubavna priča Desanke Maksimović

Za sobom je ostavila brojne pjesme, ali malo ljudi zna za ljubav njenog života.

Mnogi kažu da je najljepše stihove o ljubavi napisala baš ona - Desanka Maksimović, koju pamtimo kao uglađenu i elegantnu gospođu, kose upletene u punđu, sa šeširom na glavi i osmijehom.

O njenoj velikoj ljubavi, Sergeju pesnikinja je govorila:

“Pozvali su me Rusi jednog dana da u njihovom klubu održim predavanje i pročitam nekoliko svojih pesama. Tu sam upoznala Sergeja. Da li je to bila ljubav na prvi pogled? Verovatno! Ali, sigurno, moja prva ljubav i prvi muškarac s kojim sam se poljubila. Bila sam već zrela devojka. Kasnije smo se zbližili. Nisam mogla odmah da se udam, jer još je bilo dece (braće i sestara), koji nisu bili izvedeni na put. Sergeju sam objasnila da treba sačekati, jer moje nasleđene dužnosti moram do kraja ispuniti. Bio je plemenit čovek i shvatio me. Strpljivo je čekao dan kada smo se napokon venčali i zasnovali svoj dom”, opisala je Maksimović.

Udala se 1933. godine za Sergeja. On je bio ruski emigrant. Kao mladi kadet tokom Prvog svjetskog rata je zarobljen od Turaka, uspio je da se nakon projnih putovanja dočepa Beograda.

Nakon vjenčanja je završio glumačku školu i dobio ponudu da ode u Skopski teatar. Međutim, zbog Desankine službe u Beogradu on je to odbio.

“Zaposlio se u izdavačkoj kući “Prosveta” kao prevodilac ruskog jezika. Za svog života preveo je četrnaest knjiga. Pisao je i pesme za decu, potpisujući se kao “Kalužanin”. Bio je rodom iz Kaluge, šumovite oblasti blizu Moskve”, kaže Maksimović.

Kada se udala, mnogi su bili iznenađeni. Govorili su kako je mogla bolje da se uda. Da su je mnogi tražili i za njom uzdisali, ali ona je na to imala samo jedan odgovor.

“Ja sam se udala za čoveka kojeg je moje srce tražilo, bez obzira na to što je bio siromašan. U njemu sam našla ono što sam želela”, odgovarala je Maksimović, govorila je svojevremeno novinaru B. Gajiću, a prenio Blic.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nastavak akcije NPRS
Nastavak akcije NPRS
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana