Дара Секулић спознала и опјевала голготу српског народа

Илијана Божић
Дара Секулић спознала и опјевала голготу српског народа

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Пјесме Даре Секулић, која је преживјела прогон из родног Кордунског Љесковца, а касније и из Сарајева, одишу снагом, емоцијама и филозофском узвишеношћу, а њима је опјевала дом, самоћу, природу, љубав и смрт.

Пјесникиња, која је у поезију уткала болне трагове трагичне српске историје у којој се и њен живот одвијао, она којој је српски језик био отаџбина, преминула је јуче у Сарајеву у 91. години.

Њен живот је био обиљежен избјеглиштвом, а у интервјуу који је 2008. године дала за "Глас Српске" ( чији колумниста је била прије десетак година) казала је да се то болно показало у њеној поезији. О томе свједоче и њени стихови у пјесми "Повратак" из књиге "Касни дани" који гласе: "Нисам нашла што сам оставила, ни вратила што понијела, овуда само пролазим".

Њен дугогодишњи пријатељ и сарадник, директор Форум теа-тра Источно Сарајево и редитељ Витомир Митрић је за "Глас Српске" казао да је за све који су познавали, поштовали, пажљиво ослушкивали и пратили пјесничке поруке Даре Секулић она никада неће умријети.

- У њен бесмртни одлазак уткана је сва њена туга, поезија и љубав. Када би ми сјетно причала о томе како је завршила све што је планирала Дара ми је говорила: "Сада не морам ни умријети". Она је  отишла, а у томе је уткана сва туга коју човјек не може ни да замисли - испричао је Митрић.

Подсјетио је да је документарни филм "Врелце" из живота и поезије Даре Секулић, настао у продукцији Форум театра, Источно Сарајево, 2006 године, те да је учествовао у званичном, такмичарском програму 53. београдског фестивала документарног филма.

- Може се рећи да од тада почиње интензивна сарадња и Дарин велики допринос у реализацији међународног фестивала поезије за дјецу и младе. Пјесме Даре Секулићи су тренутак и бескрај и стварност и сан. Тако ће и остати - рекао је Митрић.

Нагласио је да Дара Секулић са изузетно снажним женским поетским сензибилитетом, а уједно и снажном реакцијом на проблеме свога времена у својим пјесмама никада није испољавала претјерани оптимизам, али није ни тужила над својом сопственом судбином, мада је за то имала разлога.

- Колико радости и дара смо добили од поезије Даре Секулић, толико смо свјесни да су поезије и љубави повезане као што су условљени живот и смрт. Дара ће вјечно бити са нама, као и њена поезија и писана ријеч које досежу до неслућених висина и чувају њену пјесничку душу - објаснио је Митрић.

Из Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево путем "Фејсбук "странице опростили су се од Даре Секулић.

- Поред појединачних издања Завод за уџбенике објавио је и "Изабрана дјела" у пет књига. Уз сва ова издања чуваћемо и успомену на Дару и молићемо се да почива у миру. Породици и пријатељима упућујемо изразе саучешћа - написали су на страници Завода.

Дара Секулић била је добитница бројних награда, а њена посљедња збирка пјесама "Одбачене пјесме" из 2019. године објављена је у издаваштву Матичне библиотеке Источно Сарајево.

ПОЕЗИЈА

"Дом свој сам одсањала.

Шарене простирке, његове доласке.

Чоколаду по џеповима, на окнима бијеле дане.

И кад сване каве бијеле.

Опроштаје пред вратима.

Празнике и недеље,

пакетиће испод мишке;

мирис сапуна и љиљана, мало свађе

и велике руке мушке."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана