Dara Sekulić spoznala i opjevala golgotu srpskog naroda

Ilijana Božić
Dara Sekulić spoznala i opjevala golgotu srpskog naroda

ISTOČNO SARAJEVO - Pjesme Dare Sekulić, koja je preživjela progon iz rodnog Kordunskog Ljeskovca, a kasnije i iz Sarajeva, odišu snagom, emocijama i filozofskom uzvišenošću, a njima je opjevala dom, samoću, prirodu, ljubav i smrt.

Pjesnikinja, koja je u poeziju utkala bolne tragove tragične srpske istorije u kojoj se i njen život odvijao, ona kojoj je srpski jezik bio otadžbina, preminula je juče u Sarajevu u 91. godini.

Njen život je bio obilježen izbjeglištvom, a u intervjuu koji je 2008. godine dala za "Glas Srpske" ( čiji kolumnista je bila prije desetak godina) kazala je da se to bolno pokazalo u njenoj poeziji. O tome svjedoče i njeni stihovi u pjesmi "Povratak" iz knjige "Kasni dani" koji glase: "Nisam našla što sam ostavila, ni vratila što ponijela, ovuda samo prolazim".

Njen dugogodišnji prijatelj i saradnik, direktor Forum tea-tra Istočno Sarajevo i reditelj Vitomir Mitrić je za "Glas Srpske" kazao da je za sve koji su poznavali, poštovali, pažljivo osluškivali i pratili pjesničke poruke Dare Sekulić ona nikada neće umrijeti.

- U njen besmrtni odlazak utkana je sva njena tuga, poezija i ljubav. Kada bi mi sjetno pričala o tome kako je završila sve što je planirala Dara mi je govorila: "Sada ne moram ni umrijeti". Ona je  otišla, a u tome je utkana sva tuga koju čovjek ne može ni da zamisli - ispričao je Mitrić.

Podsjetio je da je dokumentarni film "Vrelce" iz života i poezije Dare Sekulić, nastao u produkciji Forum teatra, Istočno Sarajevo, 2006 godine, te da je učestvovao u zvaničnom, takmičarskom programu 53. beogradskog festivala dokumentarnog filma.

- Može se reći da od tada počinje intenzivna saradnja i Darin veliki doprinos u realizaciji međunarodnog festivala poezije za djecu i mlade. Pjesme Dare Sekulići su trenutak i beskraj i stvarnost i san. Tako će i ostati - rekao je Mitrić.

Naglasio je da Dara Sekulić sa izuzetno snažnim ženskim poetskim senzibilitetom, a ujedno i snažnom reakcijom na probleme svoga vremena u svojim pjesmama nikada nije ispoljavala pretjerani optimizam, ali nije ni tužila nad svojom sopstvenom sudbinom, mada je za to imala razloga.

- Koliko radosti i dara smo dobili od poezije Dare Sekulić, toliko smo svjesni da su poezije i ljubavi povezane kao što su uslovljeni život i smrt. Dara će vječno biti sa nama, kao i njena poezija i pisana riječ koje dosežu do neslućenih visina i čuvaju njenu pjesničku dušu - objasnio je Mitrić.

Iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo putem "Fejsbuk "stranice oprostili su se od Dare Sekulić.

- Pored pojedinačnih izdanja Zavod za udžbenike objavio je i "Izabrana djela" u pet knjiga. Uz sva ova izdanja čuvaćemo i uspomenu na Daru i molićemo se da počiva u miru. Porodici i prijateljima upućujemo izraze saučešća - napisali su na stranici Zavoda.

Dara Sekulić bila je dobitnica brojnih nagrada, a njena posljednja zbirka pjesama "Odbačene pjesme" iz 2019. godine objavljena je u izdavaštvu Matične biblioteke Istočno Sarajevo.

POEZIJA

"Dom svoj sam odsanjala.

Šarene prostirke, njegove dolaske.

Čokoladu po džepovima, na oknima bijele dane.

I kad svane kave bijele.

Oproštaje pred vratima.

Praznike i nedelje,

paketiće ispod miške;

miris sapuna i ljiljana, malo svađe

i velike ruke muške."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana