“Дани Душка Трифуновића” почињу у Палама: Велики пјесник живи кроз сјећања

Илијана Божић
“Дани Душка Трифуновића” почињу у Палама: Велики пјесник живи кроз сјећања

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - “Има нека тајна веза, за све људе закон крут, њоме човјек себе веже када бира себи пут” познати су стихови пјесме “Има нека тајна веза” коју је снимило “Бијело дугме”, а коју је написао књижевник Душко Трифуновић у чију част данас почиње манифестација у Палама.

Ријеч је о традиционалној манифестацији “Дани Душка Трифуновића” која је посвећена животу и стваралаштву овог српског књижевника, пјесника и телевизијског аутора. Ова смотра сваке године окупља пјеснике, књижевнике и глумце из Републике Српске и региона, а трајаће до четвртка.

Душко Трифуновић написао је и стихове “Има нешто у том што ме нећеш, остављаш ми простора за друге, гледам како весело се крећеш као лептир око моје туге”, који су нам познати у интерпретацији Жељка Јоксимовића. Такође, Трифуновићеве пјесме су и “Шта би дао да си на мом мјесту” те “Главо луда”, а писао је и за “Индексе”, “Тешку индустрију”, Арсена Дедића, Јадранку Стојаковић, Неду Украден и друге.

Овом великом пјеснику у част вечерас од 20 часова биће одржано музичко-поетско вече са глумцем Иваном Босиљчићем под називом “Наше вече” у сали Културно-спортског центра Пале.

Планирано је да сутра од 19 часова, када је и рођендан Душка Трифуновића, буде одржан програм за одрасле “Буквално тако”, када ће публици бити представљене књиге “Твој нас уздиже стих” Бранка Перића. У програму ће учествовати књижевници Бранко Перић, Горан Врачар, Мира Булатовић, Сњежана Галинац и Александра Шаренац. У музичком дијелу програма свираће Музички ансамбл “Пале”.

Књижевници Александра Шаренац и Мира Булатовић у четвртак од 11 часова одржаће програм за дјецу под називом “Дјеци у част”, у којем ће учествовати ученици основних школа са подручја Источног Сарајева.

Истог дана програм ће бити настављен проглашењем побједника и додјелом награда за финалисте конкурса за најбољи литерарни рад о теми “Срце је чудна звијер” у сали Културног центра Пале.

У забавном дијелу програма учествоваће ученици паљанског одјељења Школе за основно музичко образовање Источно Сарајево.

“Дани Душка Трифуновића” дио су манифестације “Дани Источног Сарајева”, која се одржава у част Дана и градске славе - Светог Петра Дабробосанског те прославе 30 година од оснивања града.

О ствараоцу

Душко Трифуновић рођен је у Сијековцу, код Брода, 1933. године. Прву књигу издао је са 25 година по доласку у Сарајево. Написао је око 20 књига поезије, четири романа и неколико драма, а сматра се заслужним за креирање “сарајевске рокенрол школе”. Трифуновић ће остати упамћен и као аутор култне емисије на Телевизији Сарајево “Шта дјеца знају о завичају”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана