“Чучкова књига” уручена Недељку Симанићу

Срна
“Чучкова књига” уручена Недељку Симанићу

ХАН ПИЈЕСАК - Књижевна награда “Чучкова књига” за најбољу дебитантску књигу у прошлој години протеклог викенда уручена је Недељку Симанићу за роман “Сукубус” на 16. “Чучковим књижевним сусретима” у Хан Пијеску.

Симанућу је награда и Повеља уручена на централној свечаности 16. “Чучкових књижевних сусрета”, а уручили су му их начелник општине Хан Пијесак Слободан Ђурић и директор Народне библиотеке “Бранко Чучак” Озренка Ђурић Радуловић.

Ријеч је о дјелу које обухвата предратни, ратни и постратни период у Сарајеву, у којем је аутор Недељко Симанић из Котора на литераран начин обрадио документарне чињенице настојећи да кроз ту тематику допре до неке врсте књижевне универзалности, која би се могла тицати сваког човјека понаособ.

Симанић је рекао да на неки начин роман “Сукубус” одише његовим врцкастим хумором са каламбурима, шалом и иронијом, тако да је нашао неку везу између Чучкове и своје литературе.

Он је нагласио да је централни лик тог романа његов отац, а око њега се врте сви остали догађаји те напоменуо да је сваки индивидуални живот непроцјењив и да једино око тога може да се плете нека литерарна прича.

Симанић је подсјетио да је роман “Сукубус” добио наслов по ријечи која у средњовјековној митологији значи демон и хтио је, како каже, да кроз симболички мотив тог демона провуче и подсјећање на сличну тему којом су се бавили Јохан Волфганг Гете, Томас Ман, Михаил Булгаков и други, као неку врсту демијурга, односно ствараоца овог свијета и његовог уништитеља.

Слово о Чучку на овој књижевној свечаности говорио је књижевник Недељко Бабић, а стихове су читали пјесници Невен Милаковић, Милица Боровчанин, Боро Капетановић и Мирко Вуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана