“Čučkova knjiga” uručena Nedeljku Simaniću

Srna
“Čučkova knjiga” uručena Nedeljku Simaniću

HAN PIJESAK - Književna nagrada “Čučkova knjiga” za najbolju debitantsku knjigu u prošloj godini proteklog vikenda uručena je Nedeljku Simaniću za roman “Sukubus” na 16. “Čučkovim književnim susretima” u Han Pijesku.

Simanuću je nagrada i Povelja uručena na centralnoj svečanosti 16. “Čučkovih književnih susreta”, a uručili su mu ih načelnik opštine Han Pijesak Slobodan Đurić i direktor Narodne biblioteke “Branko Čučak” Ozrenka Đurić Radulović.

Riječ je o djelu koje obuhvata predratni, ratni i postratni period u Sarajevu, u kojem je autor Nedeljko Simanić iz Kotora na literaran način obradio dokumentarne činjenice nastojeći da kroz tu tematiku dopre do neke vrste književne univerzalnosti, koja bi se mogla ticati svakog čovjeka ponaosob.

Simanić je rekao da na neki način roman “Sukubus” odiše njegovim vrckastim humorom sa kalamburima, šalom i ironijom, tako da je našao neku vezu između Čučkove i svoje literature.

On je naglasio da je centralni lik tog romana njegov otac, a oko njega se vrte svi ostali događaji te napomenuo da je svaki individualni život neprocjenjiv i da jedino oko toga može da se plete neka literarna priča.

Simanić je podsjetio da je roman “Sukubus” dobio naslov po riječi koja u srednjovjekovnoj mitologiji znači demon i htio je, kako kaže, da kroz simbolički motiv tog demona provuče i podsjećanje na sličnu temu kojom su se bavili Johan Volfgang Gete, Tomas Man, Mihail Bulgakov i drugi, kao neku vrstu demijurga, odnosno stvaraoca ovog svijeta i njegovog uništitelja.

Slovo o Čučku na ovoj književnoj svečanosti govorio je književnik Nedeljko Babić, a stihove su čitali pjesnici Neven Milaković, Milica Borovčanin, Boro Kapetanović i Mirko Vuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana