Благоју Баковићу уручена награда "Скендер Куленовић"

Срна
Благоју Баковићу уручена награда "Скендер Куленовић"

ПРИЈЕДОР - Лауреату Књижевних сусрета на Козари, пјеснику Благоју Баковићу из Врбаса, вечерас је уручена награда "Скендер Куленовић-Књижевни вијенац Козаре" на манифестацији названој "Вече лаурета", чиме је ова вишедневна манифестација званично завршена.

У образложењу једногласне одлуке жирија за додјелу ове престижне књижевне награде наводи се да снажна матерња мелодија језика у поезији Баковића изворно сврстава у ред стваралаца који су израсли у истој оној пјесничкој вертикали на којој је настало и маестрално дјело Скендера Куленовића.


Жири овогодишњих Књижевних сусрета на Козари чинили су предсједник Горан Максимовић - професор Филолошког факултета Универзитета у Нишу и чланови Душко Певуља - професор Филолошког факултета у Бањалуци и пјесникиња Драгана Крагуљ из Приједора.

Баковић је истакао да му је велика част што је добитник престижне књижевне награде која носи име Скендера Куленовића, творца легендарне "Стојанке мајке Кнежопољке".

Награду му је уручила шеф кабинета градоначелника Данијела Додош која је нагласила да је Приједору као домаћину велика част што се име овог књижевника налази међу награђенима манифестације која слави писану ријеч.

Баковићу је вечерас уручена и статуета "Љубијски рудар" и новчани дио ове књижевне награде чији је спонзор компанија "Арселор Митал" Приједор.

Организатор и генерални покровитељ 51. Књижевних сусрета на Козари је град Приједор, суорганизатори су градови Бањалука, Градишка и Лакташи, те општине Србац, Костајница, Нови Град и Козарска Дубица, а покровитељ Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана