Blagoju Bakoviću uručena nagrada "Skender Kulenović"

Srna
Blagoju Bakoviću uručena nagrada "Skender Kulenović"

PRIJEDOR - Laureatu Književnih susreta na Kozari, pjesniku Blagoju Bakoviću iz Vrbasa, večeras je uručena nagrada "Skender Kulenović-Književni vijenac Kozare" na manifestaciji nazvanoj "Veče laureta", čime je ova višednevna manifestacija zvanično završena.

U obrazloženju jednoglasne odluke žirija za dodjelu ove prestižne književne nagrade navodi se da snažna maternja melodija jezika u poeziji Bakovića izvorno svrstava u red stvaralaca koji su izrasli u istoj onoj pjesničkoj vertikali na kojoj je nastalo i maestralno djelo Skendera Kulenovića.


Žiri ovogodišnjih Književnih susreta na Kozari činili su predsjednik Goran Maksimović - profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Nišu i članovi Duško Pevulja - profesor Filološkog fakulteta u Banjaluci i pjesnikinja Dragana Kragulj iz Prijedora.

Baković je istakao da mu je velika čast što je dobitnik prestižne književne nagrade koja nosi ime Skendera Kulenovića, tvorca legendarne "Stojanke majke Knežopoljke".

Nagradu mu je uručila šef kabineta gradonačelnika Danijela Dodoš koja je naglasila da je Prijedoru kao domaćinu velika čast što se ime ovog književnika nalazi među nagrađenima manifestacije koja slavi pisanu riječ.

Bakoviću je večeras uručena i statueta "Ljubijski rudar" i novčani dio ove književne nagrade čiji je sponzor kompanija "Arselor Mital" Prijedor.

Organizator i generalni pokrovitelj 51. Književnih susreta na Kozari je grad Prijedor, suorganizatori su gradovi Banjaluka, Gradiška i Laktaši, te opštine Srbac, Kostajnica, Novi Grad i Kozarska Dubica, a pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana