Бетмен и Жена Мачка на улицама Сан Дијега

Цвија Мркоњић
Бетмен и Жена Мачка на улицама Сан Дијега

Нове сезоне популарних серија "Игре престола", "Окружен мртвима" и "Синови анархије", као и представљање "Хобита" и Марвеловог панела привукли су највећу пажњу публике на овогодишњем 45. Комик Кону у Сан Дијегу.

Ријеч је о међународној конвенцији на којој се сваке године окупљају љубитељи поп културе жељни нових авантура. Програм је свечано отворен у четвртак увече, затварање је најављено за недјељу, а ријеке обожавалаца филмских чаролија поносно су прошетале у својим костимима. Они су оживјели фантазије из омиљених серија и филмова, али су се и дружили са омиљеним ликовима из стрипова и видео-игара.

Организатори ове велике смотре која слави филм, телевизију, видео-игрице, стрипове, костиме и друге видове поп умјетности рекли су да очекују више од 150.000 посјетилаца. У оквиру програма филмски студији приказиваће ексклузивне трејлере најновијих хитова. Сајамска сала која има више од 6.500 мјеста до сада је традиционално била "кућа филма", али ове године је уступљена звијездама са малих екрана.

Манифестација је традиционално мјесто окупљања бројних фанова са њиховим идолима, а посвећена је фантастичном и научнофантастичном жанру. Већ је постало уобичајено да сваког љета Сан Дијегом промарширају хорде Клингонаца, суперхероја, зомбија, вампира, нимфи и других ликова.

На "Комик Кону" најчешће се могу видјети људи обучени у костиме Супермена  и Бетмена, а са једнаком страшћу носе их мушкарци и жене. Улицама марширају и Капетан Америка, разни роботи, али и Жена Мачка, Марвин Марсовац, као и Џесика Рабит. Међународну конвенцију "Комик Кон" у Сан Дијегу први пут су организовали Шел Дорф, Ричард Алф, Кен Кругер и Мајк Таври 1970. године. Они су били велики заљубљеници у стрип и бавили су се цртањем, издаваштвом и продајом стрипова.

Прошле године "Комик Кон" је обиљежило представљање екранизације "Ендерове игре Оскара" писца Скота Карда, а публику је посебно обрадовало што је звијезда овог филма Харисон Форд лично дошао на промоцију филма. Форд је до сада оживио култне ликове као што је Индијана Џонс и оправдано је један од омиљених гостију оваквих манифестација. Иако су стрипови некада сматрани андерграунд умјетношћу, временом су постали изузетно популарни, а програми попут овог организују се и у неким другим земљама.

На крају крајева, стрип или девета умјетност је и створила готово све популарне суперхероје који су се посљедњих десетак година са великим успјехом преселили на велико платно. "Гикови" и екстремни залуђеници мјесецима унапријед се активно припремају за смотру у сан Дијегу, а на костимима које показују тог дана нимало не штеде. Њихови костими су сваке године све скупљи и све квалитетнији, као и реалнији.

"Вампирски дневници"

Раније је најављено да ће се ове године на "Комик Кону" појавити и звијезде серије "Вампирски дневници" Нина Добрев, Пол Весли, Ијан Сомерхалден и Кет Грејем. Са њима би требало да дође и извршни продуцент серије Џули Плек.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана