Берислав Благојевић добитник регионалне књижевне награде "Славитуде"

Бранислав Предојевић
Foto: С. Кљајић

БАЊАЛУКА - Књижевник Берислав Благојевић добитник је регионалне књижевне награде "Славитуде", која се додјељује за најбоље прозно остварење објављено 2021./2022. године.

У финалу избора било је пет аутора: Бојан Бабић са књигом "Како се једе нар" (Партизанска књига), Ана Марија Грбић са дјелом "Срнећа леђа" (Геопоетика), Елведин Незировић  са остварењем "Оно о чему се не може говорити" (Buybook),  Лазар Павловић са збирком "Приче о Адаму" (ППМ Енклава2) и Благојевић са анталогијом кратких прича "Носталгија за непостојећим" (Имприматур).

Сам Благојевић који је значајним дијелом књижевну репутацију изградио збиркама прича "Револуционар", "Монумент" и поменутом "Носталгијом", каже да му ово призање значи много, посебно у свјетлу регионалног статуса награде.

-Награда „Славитуде“ ми значи много, нарочито због чињенице што је у питању регионални конкурс. Највећи издавачи из БиХ, Србије, Хрватске и Црне Горе послали су књиге својих аутора на овај конкурс, па је успјех свих нас – и моје књиге и издавача тим значајнији- рекао је Благојевић за „Глас Српске“.

Француска издавачка кућа "Славитуде" од 2020. године расписује конкурс за најбоље прозно дјело на којем могу да учествују сви писци чије су збирке прича и романи објављени на неком од регионалних језика, на подручју БиХ, Хрватске, Црнe Горе и Србије.

Дјело побједника конкурса преведи се на француски језик, а "Славитуде" објавлује превод, организује промоцију и продају у свим франкофоним земљама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана