Berislav Blagojević dobitnik regionalne književne nagrade "Slavitude"

Branislav Predojević
Foto: S. Kljajić

BANjALUKA - Književnik Berislav Blagojević dobitnik je regionalne književne nagrade "Slavitude", koja se dodjeljuje za najbolje prozno ostvarenje objavljeno 2021./2022. godine.

U finalu izbora bilo je pet autora: Bojan Babić sa knjigom "Kako se jede nar" (Partizanska knjiga), Ana Marija Grbić sa djelom "Srneća leđa" (Geopoetika), Elvedin Nezirović  sa ostvarenjem "Ono o čemu se ne može govoriti" (Buybook),  Lazar Pavlović sa zbirkom "Priče o Adamu" (PPM Enklava2) i Blagojević sa antalogijom kratkih priča "Nostalgija za nepostojećim" (Imprimatur).

Sam Blagojević koji je značajnim dijelom književnu reputaciju izgradio zbirkama priča "Revolucionar", "Monument" i pomenutom "Nostalgijom", kaže da mu ovo prizanje znači mnogo, posebno u svjetlu regionalnog statusa nagrade.

-Nagrada „Slavitude“ mi znači mnogo, naročito zbog činjenice što je u pitanju regionalni konkurs. Najveći izdavači iz BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore poslali su knjige svojih autora na ovaj konkurs, pa je uspjeh svih nas – i moje knjige i izdavača tim značajniji- rekao je Blagojević za „Glas Srpske“.

Francuska izdavačka kuća "Slavitude" od 2020. godine raspisuje konkurs za najbolje prozno djelo na kojem mogu da učestvuju svi pisci čije su zbirke priča i romani objavljeni na nekom od regionalnih jezika, na području BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

Djelo pobjednika konkursa prevedi se na francuski jezik, a "Slavitude" objavluje prevod, organizuje promociju i prodaju u svim frankofonim zemljama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana