Басара: Не треба нам хуманитарна, него медицинска помоћ

Срна
Басара: Не треба нам хуманитарна, него медицинска помоћ

БЕОГРАД - Писац Светислав Басара, овогодишњи добитник НИН-ове награде за роман године, рекао је да наслов његовог дјела "Контраендорфин" представља термин из фиктивне ендокринологије и означава хормон несреће.

"То значи да све оно што нам се као народу дешава није последица историјских околности него хормоналног поремећаја, односно да нама не треба хуманитарна него медицинска помоћ", оцијенио је Басара, након онлајн проглашења за добитника НИН-ове награде. 

Басара, који је и колумниста у појединим београдским листовима, рекао је да у "Контраендорфину" нема никакве политике. 

"То је уметничка слика друштва које трпи последице свих оних застрањивања и заблуда које на политички начин разматрам у својим колумнама, публицистичким књигама и есејима", рекао је Басара. 

Басара је подсјетио да се још од 1989. године његови романи налазе у ужим изборима за разна књижевна признања, додајући да је увијек много већа шанса да се оно не добије, него да се добије. 

У образложењу одлуке о награди наведено је да је "Контраендорфин" сачињен од "немогућих" сцена, "недопустивих" закључака, парадоксалних тврдњи, цијеле љествице надреализованих хипербола, у којима се претресају и протресају темељи не само нашег друштва и културе, историје и политике него читавог савременог свијета. 

"Уводећи симбол контраендорфина, као кључног биолошког обележја јужнословенских народа, Басара тај свет поставља на језички рингишпил, који у вртоглавој јурњави све и свакога изводи из зоне комфора и поставља пред свевидеће огледало", истакао је жири у образложењу за додјелу награде. 

"Контраендорфин" је, кроз исповијест извјесног Стојковића, и нека врста водича кроз алтернативну историју Србије од Другог свјетског рата па до 2009. године, а кроз иронију и гротеску, ликови су и фикционализоване историјске личности попут Иве Андрића, сликара Мира Главуртића, те Милована Ђиласа. 

Басара се у свом новом роману "Контраендорфин" духовито и бритко, беспоштедном сатиром, обрачунава са српском митоманијом. 

Жири у саставу Теофил Панчић (предсједник), те Марија Ненезић, Бранко Кукић, Иван Миленковић и Марјан Чакаревић одлучио је да НИН-ову награду за најбољи роман на српском језику, објављен у 2020. години, додијели роману "Контраендорфин" Светислава Басаре, у издању "Лагуне". 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана