Basara: Ne treba nam humanitarna, nego medicinska pomoć

Srna
Basara: Ne treba nam humanitarna, nego medicinska pomoć

BEOGRAD - Pisac Svetislav Basara, ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade za roman godine, rekao je da naslov njegovog djela "Kontraendorfin" predstavlja termin iz fiktivne endokrinologije i označava hormon nesreće.

"To znači da sve ono što nam se kao narodu dešava nije posledica istorijskih okolnosti nego hormonalnog poremećaja, odnosno da nama ne treba humanitarna nego medicinska pomoć", ocijenio je Basara, nakon onlajn proglašenja za dobitnika NIN-ove nagrade. 

Basara, koji je i kolumnista u pojedinim beogradskim listovima, rekao je da u "Kontraendorfinu" nema nikakve politike. 

"To je umetnička slika društva koje trpi posledice svih onih zastranjivanja i zabluda koje na politički način razmatram u svojim kolumnama, publicističkim knjigama i esejima", rekao je Basara. 

Basara je podsjetio da se još od 1989. godine njegovi romani nalaze u užim izborima za razna književna priznanja, dodajući da je uvijek mnogo veća šansa da se ono ne dobije, nego da se dobije. 

U obrazloženju odluke o nagradi navedeno je da je "Kontraendorfin" sačinjen od "nemogućih" scena, "nedopustivih" zaključaka, paradoksalnih tvrdnji, cijele ljestvice nadrealizovanih hiperbola, u kojima se pretresaju i protresaju temelji ne samo našeg društva i kulture, istorije i politike nego čitavog savremenog svijeta. 

"Uvodeći simbol kontraendorfina, kao ključnog biološkog obeležja južnoslovenskih naroda, Basara taj svet postavlja na jezički ringišpil, koji u vrtoglavoj jurnjavi sve i svakoga izvodi iz zone komfora i postavlja pred svevideće ogledalo", istakao je žiri u obrazloženju za dodjelu nagrade. 

"Kontraendorfin" je, kroz ispovijest izvjesnog Stojkovića, i neka vrsta vodiča kroz alternativnu istoriju Srbije od Drugog svjetskog rata pa do 2009. godine, a kroz ironiju i grotesku, likovi su i fikcionalizovane istorijske ličnosti poput Ive Andrića, slikara Mira Glavurtića, te Milovana Đilasa. 

Basara se u svom novom romanu "Kontraendorfin" duhovito i britko, bespoštednom satirom, obračunava sa srpskom mitomanijom. 

Žiri u sastavu Teofil Pančić (predsjednik), te Marija Nenezić, Branko Kukić, Ivan Milenković i Marjan Čakarević odlučio je da NIN-ovu nagradu za najbolji roman na srpskom jeziku, objavljen u 2020. godini, dodijeli romanu "Kontraendorfin" Svetislava Basare, u izdanju "Lagune". 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana