Аутор "Марша на Дрину" Станислав Бинички рођен на данашњи дан

Срна
Foto: Агенције

БИЈЕЉИНА- Српски композитор Станислав Бинички (1872-1942), аутор "Марша на Дрину", рођен је на данашњи дан 1872. године.

Бинички је био композитор, диригент и педагог. Сматран је највећим представником српске класичне музике. Аутор је прве српске опере "На уранку".

Прва музичка знања стекао је од Стевана Мокрањца и Јосифа Маринковића, пјевајући у хору "Обилић".

За вријеме студија на Филозофском факултету у Београду оснива Академско музичко друштво. Послије једногодишњег рада у гимназији у Лесковцу, одлази у Минхен, гдје студира композицију и соло пјевање.

Након студија, враћа се у Београд, постаје војни капелник и оснива први симфонијски Београдски војни оркестар, а 1904. и Музику краљеве гарде.

Заједно са Мокрањцем, оснива Српску музичку школу (данас Музичка школа "Мокрањац"). Био је хоровођа многих пјевачких друштава и диригент Народног позоришта, а основао је и Оперу.

Бинички је познат по томе што је за своје композиције користио фолклорне мотиве.

Аутор је и већег броја композиција за војне дувачке оркестре и увертире, те војних маршева - "На Дрину" и "Парадни марш".

Вјерује се да је најпознатији "Марш на Дрину" Бинички посветио пуковнику "Гвозденог пука" Миливоју Стојановићу, који је погинуо у Колубарској бици.

Станислав Бинички умро је 1942. године.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана