Autor "Marša na Drinu" Stanislav Binički rođen na današnji dan

Srna
Foto: Agencije

BIJELjINA- Srpski kompozitor Stanislav Binički (1872-1942), autor "Marša na Drinu", rođen je na današnji dan 1872. godine.

Binički je bio kompozitor, dirigent i pedagog. Smatran je najvećim predstavnikom srpske klasične muzike. Autor je prve srpske opere "Na uranku".

Prva muzička znanja stekao je od Stevana Mokranjca i Josifa Marinkovića, pjevajući u horu "Obilić".

Za vrijeme studija na Filozofskom fakultetu u Beogradu osniva Akademsko muzičko društvo. Poslije jednogodišnjeg rada u gimnaziji u Leskovcu, odlazi u Minhen, gdje studira kompoziciju i solo pjevanje.

Nakon studija, vraća se u Beograd, postaje vojni kapelnik i osniva prvi simfonijski Beogradski vojni orkestar, a 1904. i Muziku kraljeve garde.

Zajedno sa Mokranjcem, osniva Srpsku muzičku školu (danas Muzička škola "Mokranjac"). Bio je horovođa mnogih pjevačkih društava i dirigent Narodnog pozorišta, a osnovao je i Operu.

Binički je poznat po tome što je za svoje kompozicije koristio folklorne motive.

Autor je i većeg broja kompozicija za vojne duvačke orkestre i uvertire, te vojnih marševa - "Na Drinu" i "Paradni marš".

Vjeruje se da je najpoznatiji "Marš na Drinu" Binički posvetio pukovniku "Gvozdenog puka" Milivoju Stojanoviću, koji je poginuo u Kolubarskoj bici.

Stanislav Binički umro je 1942. godine.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana