Антон Павлович Чехов-Творац лирске драме умро на данашњи дан

Срна
Foto: википедија

Руски и свјетски књижевни класик Антон Павлович Чехов (1860-1904), чији се стил одликује једноставношћу, изванредним даром запажања и специфичном атмосфером, блиском импресионистичком поступку, умро је на данашњи дан 1904. године.

Чехов је отворио нове путеве за позоришну умјетност и створио нови драмски облик - лирску драму, извршивши тако огроман утицај на свјетску литературу, посебно на драму.

Написао је драме: -Галеб-, -Три сестре-, -Ујка Вања- и –Вишњик-, те новеле и приповијетке: -Човјек у Футроли-, -Архијереј-, -Кућа на спрат-, -Душица-, -Три године-, -Огрозд-, -Павиљон број 6-, -Степа-, -Сељаци-, -Чиновникова смрт-, -У ували-, као и збирке хуморески -Мелпоменине бајке- и -Шарене приче-.

Чехов се почео бавити писањем током похађања средње школе, када је објављивао текстове и уређивао школске новине.

Прва драма коју је написао -Без оца- никада није пронађена, а настала је док је још био у средњој школи, када је његов отац банкротирао и са породицом се преселио из Таганрога у Москву - али без Антона.

Након средње школе и Антон је отишао у Москву, гдје је уписао медицину на Московском универзитету, а, како би могао да плати студије, пише и објављује анонимне чланке у студентским часописима, те касније и у часописима као што су -Петербуршка газета- и -Ново вријеме-.

Иако је био љекар, због незавршеног дипломског рада никада није стекао ту титулу.

Многа дјела која је написао нису била ни објављена нити изведена за његовог живота. Боловао је од туберкулозе, која се први пут појавила 1884. године.

У периоду 1892-1893. године, када је владала епидемија колере, Чехов је бесплатно лијечио најсиромашније људе.

На његов даљи рад највише је утицало отварање позоришта -Московски умјетнички театар-.

Своју посљедњу причу –Заручена- Чехов је објавио 1903. године, након чега је његово здравље било све горе.

Преминуо је 15. јула 1904. године у Баденвајлеру, у Њемачкој, а сахрањен 22. јула на гробљу Новодевичје, у Москви.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана