“Алисини злочини” отварају тајне Луиса Керола

Александра Глишић
“Алисини злочини” отварају тајне Луиса Керола

БАЊАЛУКА - Роман “Алисини злочини” Гиљерма Мартинеса биће објављен на српском језику, а издавач београдска “Лагуна” подсјећа да је аутор за ово дјело добио награду “Надал” за 2019. годину.

Прича романа “Алисини злочини” читаоце воде до Оксфорда и 1994. године. Млада стипендисткиња Кристен проналази страницу истргнуту из приватних дневника Луиса Керола, аутора култне књиге “Алисе у Земљи чуда”. Тајна коју крије ова страница може драстично измијенити све што се зна о Керолу. Али Кристен не стиже на састанак братства “Луис Керол” са својим открићем. Умјесто тога доживљава несрећу за коју ће се испоставити да није била случајна. Сумње да би овакве несреће могле да се наставе биће убрзо потврђене.

Услиједиће низ убистава наизглед почињених према одређеном обрасцу, у којима су употријебљени елементи из књиге о Алиси, с намјером да се сваки пут изнова спријечи да тајна странице из Керолових дневника угледа свјетлост дана.

Ко жели да убије гласника? Зашто се на мјесту злочина појављују фотографије чији је аутор сам Керол? Да ли је то својеврсни потпис убице?

- Славни професор логике Артур Селдом, такође члан Братства, и његов млади студент математике из Аргентине, заинтригирани непредвидивим злочинима, уједињују снаге да би пронашли кривца и покушали да ријеше загонетку која стоји иза убистава.

Питким, прецизним и беспријекорним стилом, иза којег стоји бриљантан математички ум, Мартинес је написао очаравајући роман који у традицији Борхеса и Умберта Ека преноси детективску причу на терен књижевности - истиче издавач.

Критичари широм свијета одушевљени су романом “Алисини злочини” и сагласни су у оцјени да је награда “Надал” за 2019. годину доспјела је у праве руке.

- Нови талас злочина поново ће подићи оркан у устајалој оксфордској заједници. “Алисини злочини” су напросто бриљантан роман. Главни покретач радње овог романа јесте тајна опсесија Луиса Керола. Мартинес не суди славном писцу и математичару већ на заоставштини његовог свијета гради изванредан криминалистички роман - неке су од критика које је Гиљермо Мартинес добио за ово дјело.

Мартинес је прву књигу прича објавио 1982. године, под насловом “Џунгла без звијери” за коју је добио националну награду “Роберто Арлт” за младе књижевнике. Године 1989. његова друга збирка приповједака, “Велики пакао”, освојила је велику награду Фонда за умјетност.

Филм

Гиљермо Мартинес је рођен 1962. године у Аргентини, у мјесту Баија Бланка. Докторат из математике, из области логике, одбранио је у Буенос Ајресу, а постдокторске студије је завршио на Оксфорду.

“Непримјетни злочини” су његов најпознатији роман, за који је добио награду “Планета” 2003. године. Режисер Алекс де ла Иглесија је по том роману снимио филм под насловом “Оксфордски злочини”, у којем између осталих играју Џон Харт и Елајџа Вуд. Стални је сарадник листа “Национ” и других медија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана