“Alisini zločini” otvaraju tajne Luisa Kerola

Aleksandra Glišić
“Alisini zločini” otvaraju tajne Luisa Kerola

BANjALUKA - Roman “Alisini zločini” Giljerma Martinesa biće objavljen na srpskom jeziku, a izdavač beogradska “Laguna” podsjeća da je autor za ovo djelo dobio nagradu “Nadal” za 2019. godinu.

Priča romana “Alisini zločini” čitaoce vode do Oksforda i 1994. godine. Mlada stipendistkinja Kristen pronalazi stranicu istrgnutu iz privatnih dnevnika Luisa Kerola, autora kultne knjige “Alise u Zemlji čuda”. Tajna koju krije ova stranica može drastično izmijeniti sve što se zna o Kerolu. Ali Kristen ne stiže na sastanak bratstva “Luis Kerol” sa svojim otkrićem. Umjesto toga doživljava nesreću za koju će se ispostaviti da nije bila slučajna. Sumnje da bi ovakve nesreće mogle da se nastave biće ubrzo potvrđene.

Uslijediće niz ubistava naizgled počinjenih prema određenom obrascu, u kojima su upotrijebljeni elementi iz knjige o Alisi, s namjerom da se svaki put iznova spriječi da tajna stranice iz Kerolovih dnevnika ugleda svjetlost dana.

Ko želi da ubije glasnika? Zašto se na mjestu zločina pojavljuju fotografije čiji je autor sam Kerol? Da li je to svojevrsni potpis ubice?

- Slavni profesor logike Artur Seldom, takođe član Bratstva, i njegov mladi student matematike iz Argentine, zaintrigirani nepredvidivim zločinima, ujedinjuju snage da bi pronašli krivca i pokušali da riješe zagonetku koja stoji iza ubistava.

Pitkim, preciznim i besprijekornim stilom, iza kojeg stoji briljantan matematički um, Martines je napisao očaravajući roman koji u tradiciji Borhesa i Umberta Eka prenosi detektivsku priču na teren književnosti - ističe izdavač.

Kritičari širom svijeta oduševljeni su romanom “Alisini zločini” i saglasni su u ocjeni da je nagrada “Nadal” za 2019. godinu dospjela je u prave ruke.

- Novi talas zločina ponovo će podići orkan u ustajaloj oksfordskoj zajednici. “Alisini zločini” su naprosto briljantan roman. Glavni pokretač radnje ovog romana jeste tajna opsesija Luisa Kerola. Martines ne sudi slavnom piscu i matematičaru već na zaostavštini njegovog svijeta gradi izvanredan kriminalistički roman - neke su od kritika koje je Giljermo Martines dobio za ovo djelo.

Martines je prvu knjigu priča objavio 1982. godine, pod naslovom “Džungla bez zvijeri” za koju je dobio nacionalnu nagradu “Roberto Arlt” za mlade književnike. Godine 1989. njegova druga zbirka pripovjedaka, “Veliki pakao”, osvojila je veliku nagradu Fonda za umjetnost.

Film

Giljermo Martines je rođen 1962. godine u Argentini, u mjestu Baija Blanka. Doktorat iz matematike, iz oblasti logike, odbranio je u Buenos Ajresu, a postdoktorske studije je završio na Oksfordu.

“Neprimjetni zločini” su njegov najpoznatiji roman, za koji je dobio nagradu “Planeta” 2003. godine. Režiser Aleks de la Iglesija je po tom romanu snimio film pod naslovom “Oksfordski zločini”, u kojem između ostalih igraju Džon Hart i Elajdža Vud. Stalni je saradnik lista “Nacion” i drugih medija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana