На данашњи дан умрла је Агата Kристи, најпознатији аутор крими-романа

Srna
Foto: wikipedia

БИЈЕЉИНА - Енглеска књижевница Агата Кристи /1890-1976/, један од најпознатијих писаца детективских романа свих времена, умрла је 12. јануара 1976. године.

Њени начитанији романи су: „Убиство Роџера Ајкрофта“, „Леш у саркофагу“, „Убиство у жОријент експресуж“, „Десет малих црнаца“, „Вашар злочина“, „Карипска загонетка“, „Никотин“, „Тајна замка Чимниз“, „Тајна седам бројчаника“, „Отворених карата“, „Убиство у Месопотамији“ и „Мишоловка“.

Агату Кристи називају „краљицом злочина“. Током своје књижевне каријере, дуге више од пола вијека, написала је 79 књига /од којих су 66 криминалистички романи/ и више збирки кратких прича, које су продате у више од двије милијарде примерака широм свијета и преведене на више од 50 језика.

Према Гинисовој књизи рекорда, Агата Кристи је најпродаванији аутор свих времена. Забиљежено је да су једино Библија и Шекспирова дјела имала већу продају од њених романа. Њена драма „Мишоловка“ имала је више од 25.000 извођења на сцени. Агата Кристи је 2013. године проглашена за најбољег писца детективских прича, а роман „Убиство Роџера Ајкрофта“ за најбољи криминалистички роман свих времена.

У част својих књижевних дијела, именована је 1956. за команданта Реда Британске империје, а сљедеће године је постала предсједник „Клуба детектива“. Агата Кристи умрла је 1976. у 86. години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана