Представљена монографија Миливоја Унковића у АНУРС-у

И.Б.
Монографијом је обиљежено 60 година унковићевог стваралачког рада
Foto: И.Б. | Монографијом је обиљежено 60 година унковићевог стваралачког рада

БАЊАЛУКА - Монографија академског сликара Миливоја Унковића, којом је обиљежено 60 година његовог стваралачког рада, промовисана је вечерас у галерији Академије Наука и умјетности Републике Српске у Бањалуци.

Том приликом приказан је кратки филм о стварању Миливоја Унковића, као и ријечи Ђорђа Кадијевића. 

Монографија има 386 страна са 254 репродукције дјела, које прате текстови на српском и енглеском језику. Садржај чине цртежи, графике, сликарство и скулптура. Срж књиге су дјела, изложбе, биографски и ауторски текстови. 

Кроз Унковићеву животну и стваралачку биографију рефлектује се сва драматургија дешавања на српском егзистенцијалном простору. 

Миливоје Унковић је истакао да монографија представља резимирање животног и стваралачког пута и свих оних животних детаља који су се јављали за ових 77 година његовог живота.

- Подвлачи се линија, не као крај стваралаштва, јер крај ко зна где је, поготово када је у питању култура. Дјела ако ишта завређују она су ванвременска, а то је сан свих стваралаца - рекао је Унковић.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додао је да сходно времену у којем живи покушава и да ради, што не значи да је подложан било каквим иновативним, тренутно модерним стварима које уважава.

- Имам своје ставове који су проистекли из мог сензибилитета и из мог схватања живота, тако да је то тражење личног печата преко којег покушавам да дефинишем себе - објаснио је Унковић.

Унковић је усправно дијелио судбину свога народа и скоро сва његова дјела су унутрашњи емоционални записи, доживљених и преживљених универзалних људских судбина.

Издавач Монографије је Академија наука и умјетности РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана