Predstavljena monografija Milivoja Unkovića u ANURS-u

I.B.
Monografijom je obilježeno 60 godina unkovićevog stvaralačkog rada
Foto: I.B. | Monografijom je obilježeno 60 godina unkovićevog stvaralačkog rada

BANjALUKA - Monografija akademskog slikara Milivoja Unkovića, kojom je obilježeno 60 godina njegovog stvaralačkog rada, promovisana je večeras u galeriji Akademije Nauka i umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci.

Tom prilikom prikazan je kratki film o stvaranju Milivoja Unkovića, kao i riječi Đorđa Kadijevića. 

Monografija ima 386 strana sa 254 reprodukcije djela, koje prate tekstovi na srpskom i engleskom jeziku. Sadržaj čine crteži, grafike, slikarstvo i skulptura. Srž knjige su djela, izložbe, biografski i autorski tekstovi. 

Kroz Unkovićevu životnu i stvaralačku biografiju reflektuje se sva dramaturgija dešavanja na srpskom egzistencijalnom prostoru. 

Milivoje Unković je istakao da monografija predstavlja rezimiranje životnog i stvaralačkog puta i svih onih životnih detalja koji su se javljali za ovih 77 godina njegovog života.

- Podvlači se linija, ne kao kraj stvaralaštva, jer kraj ko zna gde je, pogotovo kada je u pitanju kultura. Djela ako išta zavređuju ona su vanvremenska, a to je san svih stvaralaca - rekao je Unković.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodao je da shodno vremenu u kojem živi pokušava i da radi, što ne znači da je podložan bilo kakvim inovativnim, trenutno modernim stvarima koje uvažava.

- Imam svoje stavove koji su proistekli iz mog senzibiliteta i iz mog shvatanja života, tako da je to traženje ličnog pečata preko kojeg pokušavam da definišem sebe - objasnio je Unković.

Unković je uspravno dijelio sudbinu svoga naroda i skoro sva njegova djela su unutrašnji emocionalni zapisi, doživljenih i preživljenih univerzalnih ljudskih sudbina.

Izdavač Monografije je Akademija nauka i umjetnosti RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana