“Земља номада” најбољи филм по избору Националног удружења филмских критичара Америке: Мир и слобода извучени из бола

Г.С.
“Земља номада” најбољи филм по избору Националног удружења филмских критичара Америке: Мир и слобода извучени из бола

Национално удружење филмских критичара Америке прогласило је драму “Земља номада” редитељке Клои Чао за најбољи филм у 2020. години. Исти филм је награђен и за најбољу режију и Френсис Макдорманд за најбољу женску улогу.

У овом филму 63-годишња Макдорманд глуми жену која је све изгубила у великој економској кризи 2008. године, пакује све што јој је преостало од имовине у свој аутомобил и одлучује да живи номадским животом. Вози се америчким западом послије потпуног економског слома.

- “Земља номада” је тих филм, препун достојанства, моћи и поштовања, који у рукама слабијих глумаца и режисера не би били приказани успјешно. Сарадња режисерке Чао и глумице Макдорманд је дубока, емотивна и интелигентна - наведено је у једној критици.

Филм је прошле године освојио “Златног лава” на филмском фестивалу у Венецији.

- Филм показује да заједно са болом у срцу и свим потешкоћама ипак је могуће пронаћи мир у начину живота, чак и неку врсту еуфорије, због проналажења слободе и без ношења терета посједовања куће и имовине – наводи се у критици “Гардијана”.

Награда за најбољег глумца, по мишљењу филмских критичара, припала је Британцу Делрој Линду за улогу вијетнамског ветерана у ратној драми Спајка Лија “Da  5 Bloods”.

Бугарска глумица Марија Бакалова освојила је награду за најбољу споредну улогу у наставку филма “Борат” Саше Барона Коена, а награда за најбољу мушку споредну улогу припала је 73-годишњем америчком глумцу Полу Рејсију за улогу у драми “Sound of Metal”.

Документарни филм “Collective” румунског редитеља Александера Нанауа о страшном пожару који је избио у ноћном клубу у Букурешту 2015. године, при чему је страдало више десетина људи, Национално удружење филмских критичара је прогласило за најбољи страни филм у 2020. години.

Национално удружење филмски критичара основао је Џои Моргенштерн 1966. године. Сједиште удружења је у Њујорку, а чини га више од 60 најбољих филмских критичара из разних америчких листова и часописа, међу којима су и “Њујоркер”, “Лос Анђелес тајмс”, “Гардијан”, “Њујорк тајмс”, “Вол Стрит џурнал” и многи други.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана