“Zemlja nomada” najbolji film po izboru Nacionalnog udruženja filmskih kritičara Amerike: Mir i sloboda izvučeni iz bola

G.S.
“Zemlja nomada” najbolji film po izboru Nacionalnog udruženja filmskih kritičara Amerike: Mir i sloboda izvučeni iz bola

Nacionalno udruženje filmskih kritičara Amerike proglasilo je dramu “Zemlja nomada” rediteljke Kloi Čao za najbolji film u 2020. godini. Isti film je nagrađen i za najbolju režiju i Frensis Makdormand za najbolju žensku ulogu.

U ovom filmu 63-godišnja Makdormand glumi ženu koja je sve izgubila u velikoj ekonomskoj krizi 2008. godine, pakuje sve što joj je preostalo od imovine u svoj automobil i odlučuje da živi nomadskim životom. Vozi se američkim zapadom poslije potpunog ekonomskog sloma.

- “Zemlja nomada” je tih film, prepun dostojanstva, moći i poštovanja, koji u rukama slabijih glumaca i režisera ne bi bili prikazani uspješno. Saradnja režiserke Čao i glumice Makdormand je duboka, emotivna i inteligentna - navedeno je u jednoj kritici.

Film je prošle godine osvojio “Zlatnog lava” na filmskom festivalu u Veneciji.

- Film pokazuje da zajedno sa bolom u srcu i svim poteškoćama ipak je moguće pronaći mir u načinu života, čak i neku vrstu euforije, zbog pronalaženja slobode i bez nošenja tereta posjedovanja kuće i imovine – navodi se u kritici “Gardijana”.

Nagrada za najboljeg glumca, po mišljenju filmskih kritičara, pripala je Britancu Delroj Lindu za ulogu vijetnamskog veterana u ratnoj drami Spajka Lija “Da  5 Bloods”.

Bugarska glumica Marija Bakalova osvojila je nagradu za najbolju sporednu ulogu u nastavku filma “Borat” Saše Barona Koena, a nagrada za najbolju mušku sporednu ulogu pripala je 73-godišnjem američkom glumcu Polu Rejsiju za ulogu u drami “Sound of Metal”.

Dokumentarni film “Collective” rumunskog reditelja Aleksandera Nanaua o strašnom požaru koji je izbio u noćnom klubu u Bukureštu 2015. godine, pri čemu je stradalo više desetina ljudi, Nacionalno udruženje filmskih kritičara je proglasilo za najbolji strani film u 2020. godini.

Nacionalno udruženje filmski kritičara osnovao je Džoi Morgenštern 1966. godine. Sjedište udruženja je u Njujorku, a čini ga više od 60 najboljih filmskih kritičara iz raznih američkih listova i časopisa, među kojima su i “Njujorker”, “Los Anđeles tajms”, “Gardijan”, “Njujork tajms”, “Vol Strit džurnal” i mnogi drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana