Зекавица: Филм "Вера" приказује вртлог страшног времена

Танјуг
Foto: Архива

БЕОГРАД- Гост нове епизоде видео серијала Танјуг Рефлектор био је глумац Петар Зекавица који је говорио о својој улози у филму "Вера".

Зекавица је рекао да је њему у филму интересантан приказ његовог родног Београда за време Другог свјетског рата, који је до тада имао много вечеринки, балова, биоскопа и "сви су покушавали да живе европски, светски живот".

"Онда су десио уззасан рат и овај филм приказује живот у том граду", рекао је глумац.

У шпијунској причи о Вери Пешић, коју игра Јована Стојиљковић, Зекавица игра историјску личност Карла Крауса, нацистичког начелника обавјештајне службе у Београду, и истиче да "имамо специфичан однос спрам Нијемаца из тог периода и тешко је одвојити себе од контекста рата и свега што су радили".

"Покушао сам да му унесем неку линију романтике. Не знам да ли је заиста био такав, али покушавам да га штитим тако да ако се девојка као Вера  заљубила у њега значи да је имао нешто у себи што није било тако свакидашње и обично", рекао је Зекавица.

Према његовим ријечима, Пешић је била "невероватна девојка, која је у изузетно тешким околностима, са тиме се бори  и успева у томе".

Зекавица је примијетио да о животу у Србији за вријеме Другог свјетског рата мало знамо пошто је то било заташкано.

"Имали смо револуцију, комунисти су дошли на власт и покушали су да изједначе квислинге. А било је милион групација. Ни партизани на почетку нису били оно што су били касније. Четници су се разликовали између себе", навео је глумац.

Зекавица је оцијенио да је филм редитеља Недељка Ковачича "добро приказао вртлог једног страшног времена, у коме свака страна покушава да нађе своју добит, понекад на уштрб своје земље, а понекад са ззељом да помогне".

"То је јако танка граница. Вера је балансирала између њих", рекао је Зекавица.

Подсјетивши да има преко 25 улога где је одиграо разне официре Трећег рајха, још од својих глумачких почетака у Русији, Зекавица је навео речи филмског критичара Ђорђа Бајића да је то код њега случај "проклетства плаве косе и знања немачког језика".

"Али сада узимам паузу и мислим да их неће бити известан период. Тражим да се измакнем из тог калупа", рекао је Зекавица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана