Zekavica: Film "Vera" prikazuje vrtlog strašnog vremena

Tanjug
Foto: Arhiva

BEOGRAD- Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je glumac Petar Zekavica koji je govorio o svojoj ulozi u filmu "Vera".

Zekavica je rekao da je njemu u filmu interesantan prikaz njegovog rodnog Beograda za vreme Drugog svjetskog rata, koji je do tada imao mnogo večerinki, balova, bioskopa i "svi su pokušavali da žive evropski, svetski život".

"Onda su desio uzzasan rat i ovaj film prikazuje život u tom gradu", rekao je glumac.

U špijunskoj priči o Veri Pešić, koju igra Jovana Stojiljković, Zekavica igra istorijsku ličnost Karla Krausa, nacističkog načelnika obavještajne službe u Beogradu, i ističe da "imamo specifičan odnos spram Nijemaca iz tog perioda i teško je odvojiti sebe od konteksta rata i svega što su radili".

"Pokušao sam da mu unesem neku liniju romantike. Ne znam da li je zaista bio takav, ali pokušavam da ga štitim tako da ako se devojka kao Vera  zaljubila u njega znači da je imao nešto u sebi što nije bilo tako svakidašnje i obično", rekao je Zekavica.

Prema njegovim riječima, Pešić je bila "neverovatna devojka, koja je u izuzetno teškim okolnostima, sa time se bori  i uspeva u tome".

Zekavica je primijetio da o životu u Srbiji za vrijeme Drugog svjetskog rata malo znamo pošto je to bilo zataškano.

"Imali smo revoluciju, komunisti su došli na vlast i pokušali su da izjednače kvislinge. A bilo je milion grupacija. Ni partizani na početku nisu bili ono što su bili kasnije. Četnici su se razlikovali između sebe", naveo je glumac.

Zekavica je ocijenio da je film reditelja Nedeljka Kovačiča "dobro prikazao vrtlog jednog strašnog vremena, u kome svaka strana pokušava da nađe svoju dobit, ponekad na uštrb svoje zemlje, a ponekad sa zzeljom da pomogne".

"To je jako tanka granica. Vera je balansirala između njih", rekao je Zekavica.

Podsjetivši da ima preko 25 uloga gde je odigrao razne oficire Trećeg rajha, još od svojih glumačkih početaka u Rusiji, Zekavica je naveo reči filmskog kritičara Đorđa Bajića da je to kod njega slučaj "prokletstva plave kose i znanja nemačkog jezika".

"Ali sada uzimam pauzu i mislim da ih neće biti izvestan period. Tražim da se izmaknem iz tog kalupa", rekao je Zekavica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana