Завршено снимање првог играног филма у свемиру

Приредио: Бранислав Предојевић
Завршено снимање првог играног филма у свемиру

МОСКВА - Модул руске свемирске летјелице “сојуз МС-18”, у којем су били глумица Јулија Пересилд и режисер Клим Шипенко, слетио је јуче у Казахстан, саопштила је руска свемирска агенција Роскосмос.

Позната руска глумица и режисер провели су 12 дана на Међународној свемирској станици, како би снимали секвенце за први играни филм сниман у космосу, чиме су ушли у историју свјетске кинематографије. Остварење под називом “Изазов” доноси причу о докторки коју у посљедњи час позивају да се хитно отисне пут Међународне свемирске станице како би спасила живот угроженом космонаути.

Здравствено стање космонаута је такво да не може да чека повратак на Земљу. У питању је заједнички пројекат “Роскосмоса”, руског “Канала 1” и “Жутог, црног и бијелог” студија. Руски астронаути Антон Шкаперлов, Олег Новицки и Пјотр Дуброб су такође учествовали у пројекту. У филму ће бити између 35 и 40 минута кадрова из свемира. И док су Руси снимали филм у свемиру, интернетом су кружиле теорије завјере да они уопште и нису отишли пут космоса, већ да све “лажирају” снимајући на земљи, а екипа је, прије него што се опростила са другом димензијом, снимила видео-клип у коме су прослављали крај снимајућих секвенци уз накострешену фризуру Пересилдове.  Подсјетимо, прије него што су кренули на историјско путешествије да сниме први дугометражни филм у свемиру, до сада недостижно мјесто за умјетнике, редитељ Шипенко је поручио: “И кад то урадимо, имаћемо сва права да се хвалимо”!

Када су дотакли тло у Казахстану, дочекале су их бројне новинарске екипе. Али и филмске камере које су биљежиле њихов повратак за сцене које ће се такође наћи у филму.  Читава екипа, сва у специјалној космонаутској опреми, полако је изношена из свемирске летјелице. Уморни, али са осмијесима преношени су до сигурног мјеста на ком је требало да се аклиматизују на “земаљске услове”.  За глумицу Пересилд, која је постала прва драмска умјетница која се винула пут космоса, били су спремни и букети цвијећа. И док су у свемиру боравили 12 дана, њихов опоравак од ванземаљског искуства трајаће краће. Глумица Пересилд и редитељ Шипенко, како преносе свјетски медији, провешће наредних десет дана на рехабилитацији у Звјезданом граду у Русији, иначе центру за образовање и обуку руских космонаута, а потом настављају снимање земаљских сцена за филм.

Напетост

Док се сада, по повратку екипе на Земљу, чини да је све текло “као по лоју”, претходних 12 дана суочавали су се, сходно називу остварења, са бројним изазовима. Драме није било само у сценарију, већ и у стварном животу у космосу. Прије само два дана морали су на кратко да прекину снимање, јер се летјелица “сојуз” тресла због квара на релеју. Такође, по доласку на Међународну свемирску станицу 5. октобра покварио се аутоматски навигациони систем на “сојузу”, због чега су били принуђени да пређу на мануелни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана