Završeno snimanje prvog igranog filma u svemiru

Priredio: Branislav Predojević
Završeno snimanje prvog igranog filma u svemiru

MOSKVA - Modul ruske svemirske letjelice “sojuz MS-18”, u kojem su bili glumica Julija Peresild i režiser Klim Šipenko, sletio je juče u Kazahstan, saopštila je ruska svemirska agencija Roskosmos.

Poznata ruska glumica i režiser proveli su 12 dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici, kako bi snimali sekvence za prvi igrani film sniman u kosmosu, čime su ušli u istoriju svjetske kinematografije. Ostvarenje pod nazivom “Izazov” donosi priču o doktorki koju u posljednji čas pozivaju da se hitno otisne put Međunarodne svemirske stanice kako bi spasila život ugroženom kosmonauti.

Zdravstveno stanje kosmonauta je takvo da ne može da čeka povratak na Zemlju. U pitanju je zajednički projekat “Roskosmosa”, ruskog “Kanala 1” i “Žutog, crnog i bijelog” studija. Ruski astronauti Anton Škaperlov, Oleg Novicki i Pjotr Dubrob su takođe učestvovali u projektu. U filmu će biti između 35 i 40 minuta kadrova iz svemira. I dok su Rusi snimali film u svemiru, internetom su kružile teorije zavjere da oni uopšte i nisu otišli put kosmosa, već da sve “lažiraju” snimajući na zemlji, a ekipa je, prije nego što se oprostila sa drugom dimenzijom, snimila video-klip u kome su proslavljali kraj snimajućih sekvenci uz nakostrešenu frizuru Peresildove.  Podsjetimo, prije nego što su krenuli na istorijsko putešestvije da snime prvi dugometražni film u svemiru, do sada nedostižno mjesto za umjetnike, reditelj Šipenko je poručio: “I kad to uradimo, imaćemo sva prava da se hvalimo”!

Kada su dotakli tlo u Kazahstanu, dočekale su ih brojne novinarske ekipe. Ali i filmske kamere koje su bilježile njihov povratak za scene koje će se takođe naći u filmu.  Čitava ekipa, sva u specijalnoj kosmonautskoj opremi, polako je iznošena iz svemirske letjelice. Umorni, ali sa osmijesima prenošeni su do sigurnog mjesta na kom je trebalo da se aklimatizuju na “zemaljske uslove”.  Za glumicu Peresild, koja je postala prva dramska umjetnica koja se vinula put kosmosa, bili su spremni i buketi cvijeća. I dok su u svemiru boravili 12 dana, njihov oporavak od vanzemaljskog iskustva trajaće kraće. Glumica Peresild i reditelj Šipenko, kako prenose svjetski mediji, provešće narednih deset dana na rehabilitaciji u Zvjezdanom gradu u Rusiji, inače centru za obrazovanje i obuku ruskih kosmonauta, a potom nastavljaju snimanje zemaljskih scena za film.

Napetost

Dok se sada, po povratku ekipe na Zemlju, čini da je sve teklo “kao po loju”, prethodnih 12 dana suočavali su se, shodno nazivu ostvarenja, sa brojnim izazovima. Drame nije bilo samo u scenariju, već i u stvarnom životu u kosmosu. Prije samo dva dana morali su na kratko da prekinu snimanje, jer se letjelica “sojuz” tresla zbog kvara na releju. Takođe, po dolasku na Međunarodnu svemirsku stanicu 5. oktobra pokvario se automatski navigacioni sistem na “sojuzu”, zbog čega su bili prinuđeni da pređu na manuelni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana