Завршено снимање филма “Вера”: Шпијунски трилер о српској Мата Хари

Приредио: Бранислав Предојевић
Foto: Н. Бабић

БЕОГРАД - Након 70 дана снимања пала је завршна клапа филма “Вера” редитеља Недељка Ковачића са талентованом Јованом Стојиљковић у насловној улози, чија се премијера очекује на јесен.

Снимање филма “Вера” почело је 31. марта и одвијало се на локацијама у Београду, Тополи, на Авали и Космају. Пројекат је у јулу 2020. добио подршку на конкурсу “Филмског центра Србије” за суфинансирање производње домаћих дугометражних играних филмова, а редитељ и сценариста Недељко Ковачић веома је задовољан снимљеним материјалом и доприносом цијеле екипе.

- Нисмо имали проклизавања, нисмо имали кашњења, већ само пар ситних пребацивања из једног у други термин, тако да је ово једна од ретких продукција која је све успела да сними по плану и у року - рекао је Ковачић.

Филм “Вера” инспирисан је истинитом причом о Вери Пешић (1919 - 1944), шпијунки из времена Другог свјетског рата, коју су неки називали “српска Мата Хари”.

-”Вера” је, пре свега, прича о жени у мушком свету, и по томе је овај филм релевантан за савремени тренутак, више од седамдесет година након догађаја који су у њему описани. У лавиринту шпијунских игара на Балкану, од Беча до Цариграда, Вера Пешић опстаје међу југословенским, немачким и британским шпијунима с двоструким и троструким агендама, сама, без идеологије, али одлучна да се бори и преживи - навео је Ковачић.

Директор Филмског центра Србије Гордан Матић истакао је да је поносан што је ово филм  епохе.

- Драго ми је што се код нас поново снима један филм епохе, који третира слабо познату причу из наше националне историје. Наш народ често заборавља људе који су одредили неке историјске токове и важне догађаје. Једна од њих је и Вера Пешић о којој би Британци, Французи и Американци, да припада њиховој националној историји, већ одавно снимили филм - објаснио је он.

Насловне улоге у овом шпијунском трилеру са елементима мелодраме тумаче и Петар Зекавица и Виктор Савић, а остатак ансамбла чине Анита Манчић, Никола Којо, Владимир Алексић, Тихомир Станић, Џек Димић, Миона Марковић, Милица Томашевић, Небојша Дугалић, Бојан Жировић, Златија Оцокољић Ивановић, Слободан Бештић и Ленка Петровић.

Планирано је да “Вера” пред биоскопску публику стигне крајем октобра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана