Završeno snimanje filma “Vera”: Špijunski triler o srpskoj Mata Hari

Priredio: Branislav Predojević
Foto: N. Babić

BEOGRAD - Nakon 70 dana snimanja pala je završna klapa filma “Vera” reditelja Nedeljka Kovačića sa talentovanom Jovanom Stojiljković u naslovnoj ulozi, čija se premijera očekuje na jesen.

Snimanje filma “Vera” počelo je 31. marta i odvijalo se na lokacijama u Beogradu, Topoli, na Avali i Kosmaju. Projekat je u julu 2020. dobio podršku na konkursu “Filmskog centra Srbije” za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova, a reditelj i scenarista Nedeljko Kovačić veoma je zadovoljan snimljenim materijalom i doprinosom cijele ekipe.

- Nismo imali proklizavanja, nismo imali kašnjenja, već samo par sitnih prebacivanja iz jednog u drugi termin, tako da je ovo jedna od retkih produkcija koja je sve uspela da snimi po planu i u roku - rekao je Kovačić.

Film “Vera” inspirisan je istinitom pričom o Veri Pešić (1919 - 1944), špijunki iz vremena Drugog svjetskog rata, koju su neki nazivali “srpska Mata Hari”.

-”Vera” je, pre svega, priča o ženi u muškom svetu, i po tome je ovaj film relevantan za savremeni trenutak, više od sedamdeset godina nakon događaja koji su u njemu opisani. U lavirintu špijunskih igara na Balkanu, od Beča do Carigrada, Vera Pešić opstaje među jugoslovenskim, nemačkim i britanskim špijunima s dvostrukim i trostrukim agendama, sama, bez ideologije, ali odlučna da se bori i preživi - naveo je Kovačić.

Direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić istakao je da je ponosan što je ovo film  epohe.

- Drago mi je što se kod nas ponovo snima jedan film epohe, koji tretira slabo poznatu priču iz naše nacionalne istorije. Naš narod često zaboravlja ljude koji su odredili neke istorijske tokove i važne događaje. Jedna od njih je i Vera Pešić o kojoj bi Britanci, Francuzi i Amerikanci, da pripada njihovoj nacionalnoj istoriji, već odavno snimili film - objasnio je on.

Naslovne uloge u ovom špijunskom trileru sa elementima melodrame tumače i Petar Zekavica i Viktor Savić, a ostatak ansambla čine Anita Mančić, Nikola Kojo, Vladimir Aleksić, Tihomir Stanić, Džek Dimić, Miona Marković, Milica Tomašević, Nebojša Dugalić, Bojan Žirović, Zlatija Ocokoljić Ivanović, Slobodan Beštić i Lenka Petrović.

Planirano je da “Vera” pred bioskopsku publiku stigne krajem oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana