Зафрановић најавио снимање филма Златни рез 42 (Дјеца Козаре)

Танјуг
Foto: Викимедија

БАЊАЛУКА - Редитељ Лордан Зафрановић најавио је да планира да у марту идуће године почне тромјесечно снимање филма "Златни рез 42 (Дјеца Козаре)" чијој се премијери нада потом у новембру у Бања Луци.

Зафрановић је рекао да на темељу сценарија Арсена Диклића (1922-1995), написаног још 1986/7. године, ког је "адаптирао и увео нове сцене", ради филм о страдању дјеце са Козаре и у концентрационом логору у Јасеновцу, преноси портал banjaluka.net

"Нема ни једне секвенце која није документирана. Филм се базира на истинитим догађајима, што свједоцима, што на маси књига које су кроз све ово вријеме од 1945. до данас написане о Јасеновцу", рекао је Зафрановић.

Редитељ документарног "Крви и пепео Јасеновца" (1983) је рекао да прави "разумљиви филм о злу и побједи добра на злом", ког би требало да схвате гледаоци у свијету, у Токију, Лос Анђелесу или Јужној Африци.

"Наша цивилизација не би ишла даље да није побјеђивала, па и у овом случају ми се чини да имамо финале или епилог, који некако, остварује одређену наду да се овакво зло више не понови. Живот је величанствена ствар", рекао је Зафрановић.

Редитељева жеља је да филм снима у околини Јасеновца, у Дубици, на Козари, уз ријеке Саву, Уну или Врбас, а његови сарадници тренутно траже место гдје би било идеално да се сагради дио логора Јасеновац.

"Желио сам да то буде мало чвршће здање и да то остане као едукативни центар, али за сада још нисмо ништа договорили. Надам се да ће то остати као у епским филмовима када се заврши снимање, мјесто гдје остају дијелови или цијели градови за едукацију који су врло радо посјећени", рекао је Зафрановић.

Према његовим ријечима, главни продуцент "Златног реза 42 (Дјеца Козаре)" је новоосновани Нетфилм из Бањалуке, филм је подржала Република Српска значајним средствима, Србија је дала одређени новац, а биће међународна копродукција уз подршку Словеније, Сјеверне Македоније и Чешке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана