Zafranović najavio snimanje filma Zlatni rez 42 (Djeca Kozare)

Tanjug
Foto: Vikimedija

BANjALUKA - Reditelj Lordan Zafranović najavio je da planira da u martu iduće godine počne tromjesečno snimanje filma "Zlatni rez 42 (Djeca Kozare)" čijoj se premijeri nada potom u novembru u Banja Luci.

Zafranović je rekao da na temelju scenarija Arsena Diklića (1922-1995), napisanog još 1986/7. godine, kog je "adaptirao i uveo nove scene", radi film o stradanju djece sa Kozare i u koncentracionom logoru u Jasenovcu, prenosi portal banjaluka.net

"Nema ni jedne sekvence koja nije dokumentirana. Film se bazira na istinitim događajima, što svjedocima, što na masi knjiga koje su kroz sve ovo vrijeme od 1945. do danas napisane o Jasenovcu", rekao je Zafranović.

Reditelj dokumentarnog "Krvi i pepeo Jasenovca" (1983) je rekao da pravi "razumljivi film o zlu i pobjedi dobra na zlom", kog bi trebalo da shvate gledaoci u svijetu, u Tokiju, Los Anđelesu ili Južnoj Africi.

"Naša civilizacija ne bi išla dalje da nije pobjeđivala, pa i u ovom slučaju mi se čini da imamo finale ili epilog, koji nekako, ostvaruje određenu nadu da se ovakvo zlo više ne ponovi. Život je veličanstvena stvar", rekao je Zafranović.

Rediteljeva želja je da film snima u okolini Jasenovca, u Dubici, na Kozari, uz rijeke Savu, Unu ili Vrbas, a njegovi saradnici trenutno traže mesto gdje bi bilo idealno da se sagradi dio logora Jasenovac.

"Želio sam da to bude malo čvršće zdanje i da to ostane kao edukativni centar, ali za sada još nismo ništa dogovorili. Nadam se da će to ostati kao u epskim filmovima kada se završi snimanje, mjesto gdje ostaju dijelovi ili cijeli gradovi za edukaciju koji su vrlo rado posjećeni", rekao je Zafranović.

Prema njegovim riječima, glavni producent "Zlatnog reza 42 (Djeca Kozare)" je novoosnovani Netfilm iz Banjaluke, film je podržala Republika Srpska značajnim sredstvima, Srbija je dala određeni novac, a biće međunarodna koprodukcija uz podršku Slovenije, Sjeverne Makedonije i Češke.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana