Зафрановић добитник награде за животно дјело

Танјуг
Зафрановић добитник награде за животно дјело

Редитељ Лордан Зафрановић добитник је награде за животно дјело предстојећег 71. Мартовског фестивала, саопштили су данас организатори из Дома омладине Београда (ДОБ).

"Зафрановић је лауреат који свакој награди коју добије даје и део сопствене вредности и значаја", навео је умјетнички директор Мартовског фестивала Дејан Дабић.

Зафрановићево име је нераскидиво везано за историју Мартовског фестивала, пошто је овдје приказао свој први филм 1966. године, 
и 2019. представио свој стоти филм. 

"Између свих ових година стала је једна блистава редитељска каријера у којој су се низала ремек дела у кратком метру, документарном и целовечерњем играном филму", оцијенио је ДОБ.

Како је наведено, Зафрановић је награђиван на Мартовском фестивалу и представио се као један од најзначајнијих аутора, не само кинематографије југоисточне Европе већ у европским и свјетским оквирима.

Из ДОБ-а су подсјетили на Зафрановићеве наслове као што су ""Аве Марија“ (1971), "Први валцер“ (19781), "Антика“ (1972), "Рад зида град“ (1975), "Завичај - Владимир Назор“ (1978), "„Крв и пепео Јасеновца“  (1983), "Лица теракота“ (2003) или "Симфонија небеског града“ (2004).

Ти филмови су "део не само историје, него и антологије нашег документаризма и кратког метра", оцијењено је из ДОБ-а.

Прије двије године Зафрановић је предсједавао жиријем 69. Мартовског фестивала, а из ДОБ-а је додато да је тиме чинио част и "организаторима, али још и више ауторима који су понијели награде на завршној свечаности".  
    "Он је одувек уживао углед великог редитеља, али и бескомпромисног ствараоца, за којега је наш велики књижевник и сценариста, Арсен Диклић, својевремено рекао 'да се не боји да по стварима копа до дна", наведено је из ДОБ-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана