Zafranović dobitnik nagrade za životno djelo

Tanjug
Zafranović dobitnik nagrade za životno djelo

Reditelj Lordan Zafranović dobitnik je nagrade za životno djelo predstojećeg 71. Martovskog festivala, saopštili su danas organizatori iz Doma omladine Beograda (DOB).

"Zafranović je laureat koji svakoj nagradi koju dobije daje i deo sopstvene vrednosti i značaja", naveo je umjetnički direktor Martovskog festivala Dejan Dabić.

Zafranovićevo ime je neraskidivo vezano za istoriju Martovskog festivala, pošto je ovdje prikazao svoj prvi film 1966. godine, 
i 2019. predstavio svoj stoti film. 

"Između svih ovih godina stala je jedna blistava rediteljska karijera u kojoj su se nizala remek dela u kratkom metru, dokumentarnom i celovečernjem igranom filmu", ocijenio je DOB.

Kako je navedeno, Zafranović je nagrađivan na Martovskom festivalu i predstavio se kao jedan od najznačajnijih autora, ne samo kinematografije jugoistočne Evrope već u evropskim i svjetskim okvirima.

Iz DOB-a su podsjetili na Zafranovićeve naslove kao što su ""Ave Marija“ (1971), "Prvi valcer“ (19781), "Antika“ (1972), "Rad zida grad“ (1975), "Zavičaj - Vladimir Nazor“ (1978), "„Krv i pepeo Jasenovca“  (1983), "Lica terakota“ (2003) ili "Simfonija nebeskog grada“ (2004).

Ti filmovi su "deo ne samo istorije, nego i antologije našeg dokumentarizma i kratkog metra", ocijenjeno je iz DOB-a.

Prije dvije godine Zafranović je predsjedavao žirijem 69. Martovskog festivala, a iz DOB-a je dodato da je time činio čast i "organizatorima, ali još i više autorima koji su ponijeli nagrade na završnoj svečanosti".  
    "On je oduvek uživao ugled velikog reditelja, ali i beskompromisnog stvaraoca, za kojega je naš veliki književnik i scenarista, Arsen Diklić, svojevremeno rekao 'da se ne boji da po stvarima kopa do dna", navedeno je iz DOB-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana