Вечерас почиње Филмски фестивал у Кану

Срна
Foto: Taнјуг

КАН- Филмски фестивал у Кану почиње вечерас и трајаће до 28. маја, а за "Златну палму" и друге награде надметаће се 18 филмова.

Канску смотру, ван конкуренције, отвара нови филм Мишела Азанавичијуса "Рез", који је због дистанцирања од Русије и њеног симбола у специјалној војној операцији у Украјини промијенио првобитни назив "Z".

У трци за награде су и досадашњи побједници, међу којим су Кореда Хироказу, Кристијан Мунђију, браћа Дарден и Рубен Естлунд.

У конкуренцији су и Дејвид Кроненберг, Арно Деплешен, Јержи Сколимовски, Али Абаси, Џејмс Греј, Тарик Салех, Лукас Донт, Парк Чан-вук, Саед Рустаји и Марио Мартоне.

Ове године у Кану у званичној конкуренцији су три жене - Кели Рајхарт, Клер Дени и Валерија Бруни Тедески.

Међу филмовима који ће бити приказани ван конкуренције су два дугоочекивана остварења "Елвис", филм База Лурмана о краљу рока, и наставак култног хита који је прославио Тома Круза "Топ ган: Маверик".

Овај фестивал придружио се европском бојкоту свега руског, па су тако одбијене акредитације свим руским медијима.

На Фестивалу ће се, међутим, у главном такмичарском програму наћи један руски филм "Жена Чајковског" Кирила Серебреникова, којег организатори најављују као "жртву руског режима".

Премијерно, ван конкуренције, биће приказан и филм украјинског режисера Сергеја Лознице.

Кан је и ове године задржао принцип да приказује само биоскопске филмове, чиме се Фестивал још једном одрекао "Нетфликса", "Амазона" и других стриминг сервиса, напомињу агенције.

Главном фестивалском жирију предсједава француски глумац Венсан Лендон, чији је последњи филм "Титан" прошле године тријумфовао у Кану, док ће почасну "Златну палму" добити славни глумац Форест Витакер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана