Večeras počinje Filmski festival u Kanu

Srna
Foto: Tanjug

KAN- Filmski festival u Kanu počinje večeras i trajaće do 28. maja, a za "Zlatnu palmu" i druge nagrade nadmetaće se 18 filmova.

Kansku smotru, van konkurencije, otvara novi film Mišela Azanavičijusa "Rez", koji je zbog distanciranja od Rusije i njenog simbola u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini promijenio prvobitni naziv "Z".

U trci za nagrade su i dosadašnji pobjednici, među kojim su Koreda Hirokazu, Kristijan Munđiju, braća Darden i Ruben Estlund.

U konkurenciji su i Dejvid Kronenberg, Arno Deplešen, Jerži Skolimovski, Ali Abasi, Džejms Grej, Tarik Saleh, Lukas Dont, Park Čan-vuk, Saed Rustaji i Mario Martone.

Ove godine u Kanu u zvaničnoj konkurenciji su tri žene - Keli Rajhart, Kler Deni i Valerija Bruni Tedeski.

Među filmovima koji će biti prikazani van konkurencije su dva dugoočekivana ostvarenja "Elvis", film Baza Lurmana o kralju roka, i nastavak kultnog hita koji je proslavio Toma Kruza "Top gan: Maverik".

Ovaj festival pridružio se evropskom bojkotu svega ruskog, pa su tako odbijene akreditacije svim ruskim medijima.

Na Festivalu će se, međutim, u glavnom takmičarskom programu naći jedan ruski film "Žena Čajkovskog" Kirila Serebrenikova, kojeg organizatori najavljuju kao "žrtvu ruskog režima".

Premijerno, van konkurencije, biće prikazan i film ukrajinskog režisera Sergeja Loznice.

Kan je i ove godine zadržao princip da prikazuje samo bioskopske filmove, čime se Festival još jednom odrekao "Netfliksa", "Amazona" i drugih striming servisa, napominju agencije.

Glavnom festivalskom žiriju predsjedava francuski glumac Vensan Lendon, čiji je poslednji film "Titan" prošle godine trijumfovao u Kanu, dok će počasnu "Zlatnu palmu" dobiti slavni glumac Forest Vitaker.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana