Вечерас почиње 76. Међународни фестивал у Кану: Гламурозна прослава филмског стваралаштва

Бранислав Предојевић
Вечерас почиње 76. Међународни фестивал у Кану: Гламурозна прослава филмског стваралаштва

КАН - Нова остварења режисера Мартина Скорсезија, Вима Вендерса, Кена Лоуча, Веса Андерсона и Хириоказуа Кореде биће приказана у такмичарској селекцији овогодишњег 76. Међународног филмског фестивала у Кану, чије је свечано отварање заказано за вечерас.

Више редитеља ранијих добитника “Златне палме” враћа се у такмичарски програм ове године, међу њима је Британац Кен Лоуч, Турчин Нури Билге Џејлан и Италијан Нани Морети, а жирију предсједава редитељ који је такође добитник “Златне палме” Швеђанин Рубен Естлунд, прошлогодишњи лауреат са филмом “Троугао туге”. Поред главног такмичарског програма кански програм “Извјестан поглед” ће приказати широк спектар нових редитељских имена из цијелог свијета, укључујући велику делегацију филмова са афричког континента и први филм из Монголије “Кад бих само могао да хибернирам” Зољаргала Пуревдаша.

Током својих осам деценија Кан је постао најпознатија свјетска прослава филмског стваралаштва, а његов црвен тепих, којим дефилују највеће звијезде, блиставе журке и висока мода под зрацима медитеранског сунца, практично су синоними за гламурозну страну филма.

Ипак кинематографска индустрија се мијења, студији су све више фокусирани на промоцију својих сервиса за стриминг, док се суочавају са штедњом и отпуштањима, све праћено изгледима за могућу рецесију. Иако су се у фестивалској селекцији налазили и филмови великих студија, нејасно је да ли ће фестивал примамити толико посјетилаца и колико ће они трошити на забаве и филмове, који су доступни на стриминг платформама.

Тијери Фремо, директор фестивала, рекао је да је овогодишња селекција Канског фестивала добар знак да је филмска индустрија на путу опоравка.

- Погледали смо више од двије хиљаде филмова. Ови бројеви дјелују импресивно, али у исто вријеме одражавају здравље свјетске кинематографије и тежњу да у цијелом свијету буду снимани филмови - рекао је Фремо.

Ове године се у такмичарском дијелу мијешају млади редитељи који долазе ријетко или су ту први пут са славним ветеранима, чија су имена, рад и дјела добро познати. У званичној селекцији, која укључује и филмове ван такмичарског дијела, представљене у секцији “Извјестан поглед” или на специјалним приказивањима налазе се бројни филмови из САД и Италије. Од 20 филмова у трци за “Златну палму” шест су остварења редитељки, међу којима је Италијанка Алис Рорвахер и новодошла Сенегалка Рамата-Тулаје Си, која је управо представила свој први филм. Поред тога фестивал ће отворити филм “Жан ди Бари” француске редитељке Мајвен, којим се обиљежава и велики повратак Џонија Депа. Филм се приказује ван званичне конкуренције.

Међу очекиваним важним моментима 76. Канског фестивала ће бити приказивање петог филма о Индијани Џонсу, а предвиђен је и омаж његовом главном глумцу Харисону Форду. Фестивал је такође мамио филмофиле најавама да се Скорсезе враћа на Кроазету са филмом “Убице цвјетног мјесеца”, у којем глуме Леонардо ди Каприо и Роберт де Ниро, 38 година након што је освојио награду за најбољу режију филмом “У ситне сате”. Стив Меквин, који је освојио “Златну камеру” у Кану са филмом “Глад” вратиће се на фестивал са остварењем “Окупирани град”, филмом о Амстердаму током нацистичке окупације, док је Вим Вендерс, добитник “Златне палме” за “Париз, Тексас”, поново у потрази за наградом “Савршеним данима”“, једним од два филма која ће бити приказана у Кану.

Прошлост

У склопу фестивалског слављења славне филмске прошлости је и званични постер на којем се налази фотографија иконе француског филма Кетрин Денев.

Црно-бијела фотографија приказује глумицу у филму “Откуцаји срца” и снимљена је 1968. године у Сент Тропеу. Такође награду за животно дјело добиће славни холивудски ветеран Мајкл Даглас, који се прославио као глумац, продуцент и режисер, а у његову част биће приказан документарац “Мајкл Даглас - Чудо од дјетета” режисерке Амине Местари.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана