Večeras počinje 76. Međunarodni festival u Kanu: Glamurozna proslava filmskog stvaralaštva

Branislav Predojević
Večeras počinje 76. Međunarodni festival u Kanu: Glamurozna proslava filmskog stvaralaštva

KAN - Nova ostvarenja režisera Martina Skorsezija, Vima Vendersa, Kena Louča, Vesa Andersona i Hiriokazua Korede biće prikazana u takmičarskoj selekciji ovogodišnjeg 76. Međunarodnog filmskog festivala u Kanu, čije je svečano otvaranje zakazano za večeras.

Više reditelja ranijih dobitnika “Zlatne palme” vraća se u takmičarski program ove godine, među njima je Britanac Ken Louč, Turčin Nuri Bilge Džejlan i Italijan Nani Moreti, a žiriju predsjedava reditelj koji je takođe dobitnik “Zlatne palme” Šveđanin Ruben Estlund, prošlogodišnji laureat sa filmom “Trougao tuge”. Pored glavnog takmičarskog programa kanski program “Izvjestan pogled” će prikazati širok spektar novih rediteljskih imena iz cijelog svijeta, uključujući veliku delegaciju filmova sa afričkog kontinenta i prvi film iz Mongolije “Kad bih samo mogao da hiberniram” Zoljargala Purevdaša.

Tokom svojih osam decenija Kan je postao najpoznatija svjetska proslava filmskog stvaralaštva, a njegov crven tepih, kojim defiluju najveće zvijezde, blistave žurke i visoka moda pod zracima mediteranskog sunca, praktično su sinonimi za glamuroznu stranu filma.

Ipak kinematografska industrija se mijenja, studiji su sve više fokusirani na promociju svojih servisa za striming, dok se suočavaju sa štednjom i otpuštanjima, sve praćeno izgledima za moguću recesiju. Iako su se u festivalskoj selekciji nalazili i filmovi velikih studija, nejasno je da li će festival primamiti toliko posjetilaca i koliko će oni trošiti na zabave i filmove, koji su dostupni na striming platformama.

Tijeri Fremo, direktor festivala, rekao je da je ovogodišnja selekcija Kanskog festivala dobar znak da je filmska industrija na putu oporavka.

- Pogledali smo više od dvije hiljade filmova. Ovi brojevi djeluju impresivno, ali u isto vrijeme odražavaju zdravlje svjetske kinematografije i težnju da u cijelom svijetu budu snimani filmovi - rekao je Fremo.

Ove godine se u takmičarskom dijelu miješaju mladi reditelji koji dolaze rijetko ili su tu prvi put sa slavnim veteranima, čija su imena, rad i djela dobro poznati. U zvaničnoj selekciji, koja uključuje i filmove van takmičarskog dijela, predstavljene u sekciji “Izvjestan pogled” ili na specijalnim prikazivanjima nalaze se brojni filmovi iz SAD i Italije. Od 20 filmova u trci za “Zlatnu palmu” šest su ostvarenja rediteljki, među kojima je Italijanka Alis Rorvaher i novodošla Senegalka Ramata-Tulaje Si, koja je upravo predstavila svoj prvi film. Pored toga festival će otvoriti film “Žan di Bari” francuske rediteljke Majven, kojim se obilježava i veliki povratak Džonija Depa. Film se prikazuje van zvanične konkurencije.

Među očekivanim važnim momentima 76. Kanskog festivala će biti prikazivanje petog filma o Indijani Džonsu, a predviđen je i omaž njegovom glavnom glumcu Harisonu Fordu. Festival je takođe mamio filmofile najavama da se Skorseze vraća na Kroazetu sa filmom “Ubice cvjetnog mjeseca”, u kojem glume Leonardo di Kaprio i Robert de Niro, 38 godina nakon što je osvojio nagradu za najbolju režiju filmom “U sitne sate”. Stiv Mekvin, koji je osvojio “Zlatnu kameru” u Kanu sa filmom “Glad” vratiće se na festival sa ostvarenjem “Okupirani grad”, filmom o Amsterdamu tokom nacističke okupacije, dok je Vim Venders, dobitnik “Zlatne palme” za “Pariz, Teksas”, ponovo u potrazi za nagradom “Savršenim danima”“, jednim od dva filma koja će biti prikazana u Kanu.

Prošlost

U sklopu festivalskog slavljenja slavne filmske prošlosti je i zvanični poster na kojem se nalazi fotografija ikone francuskog filma Ketrin Denev.

Crno-bijela fotografija prikazuje glumicu u filmu “Otkucaji srca” i snimljena je 1968. godine u Sent Tropeu. Takođe nagradu za životno djelo dobiće slavni holivudski veteran Majkl Daglas, koji se proslavio kao glumac, producent i režiser, a u njegovu čast biće prikazan dokumentarac “Majkl Daglas - Čudo od djeteta” režiserke Amine Mestari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana