Уручена признања Штимцу и Лопезу

Данко Кузмановић
Уручена признања Штимцу и Лопезу

Бањалука - Овај фестивал, колико ја видим, остаје вјеран томе да се животне утопије претварају у реалност и да је памет младих и старих свето јединство, а да ће добри филмови бити видљиви као побједничке заставе које често заустављају наш поглед и убрзавају рад срца.

Казао је ово Емир Кустурица на отварању 12. Међународног филмског и музичког фестивала “Кустендорф” на Мећавнику.

Фестивал је отворио глумац Славко Штимац, коме је том приликом уручено признање “Награда за будуће филмове”, која је еквивалент награди за животно дјело.

- Дуго сам на филму, био сам јако мали кад сам први пут стао испред камере, може се рећи да сам одрастао на филму. То је мој свет, моја породица. Велика је част када оваква награда долази од некога ко је доказани мајстор свог заната - од Емира Кустурице. Самим тим је велико задовољство - рекао је Штимац за “Спутњик”.

Након тога, услиједила је пројекција Кустуричиног филма “Пепе, један узвишени живот”, документарца посвећеног бившем уругвајском предсједнику Хозеу Мухики, који је свјетску премијеру имао на 75. Међународном филмском фестивалу у Венецији.

“Награду за будуће филмове” Кустурица је уручио и глумцу Серђу Лопезу. Кустурица је рекао да је ријеч о човјеку који је направио толико добрих улога да се то граничи са ненормалним и немогућим, те да ће Лопезу понудити улогу у неком будућем филму.

Лопез је истакао да је задовољство познавати Кустуричине филмове, као и њега лично.

- Лудо је што ви говорите о привилегији и части, а не знате шта ми значе ваши филмови - казао је Лопез Кустурици.

Као што је и најављено, међу гостима фестивала су Мет Дилон, Стана Катић, Славко Штимац, Серђо Лопез, Марчело Фонте, као и многи други реномирани умјетници.

Канадско-америчка глумица српског поријекла Стана Катић, предсједница жирија 12. Међународног филмског и музичког фестивала “Кустендорф”, одушевљена је природом Мећавника и чињеницом да је на мјесту гдје је забрањен црвени тепих.

- Прелијепо. Пада снијег, прелијепа је природа и врло сам захвална што сам овдје - истакла је Катићева, коју је оснивач “Кустендорфа” Емир Кустурица дочекао, у складу са српским обичајима, са хљебом, сољу и ракијом.

Звијезда популарне серије “Касл” редовно посјећује Београд, али први пут је у овом дијелу Србије.

- Ово је диван поклон. Жељела сам да дођем овдје када сам снимала у Бугарској, али се испоставило да је поприлично далеко. Тако да је ово невјероватно, дивно чудо за мене - додала је Катићева.

О очекивањима од фестивала каже да би вољела да буде од помоћи док је у Дрвенграду.

- Отворена сам за нова искуства и радујем се. Чула сам да је забавно и једва чекам да играм, уживам и упознам нове филмске ствараоце - нагласила је Катићева.

На питање шта је понајприје дотакне у филму, рекла је “оно што је неухватљиво, то парче магије које треба да остане такво на крају”.

Вукосављевић на Мећавнику

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић такође је учествовао у церемонији отварања 12. филмског и музичког фестивала “Кустендорф”. Вукосављевић је назвао “Кустендорф” лабораторијом духа и креативности и додао да је фестивал тектонски културни догађај чије се посљедице осјећају у региону, Европи и читавом свијету.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана