Uručena priznanja Štimcu i Lopezu

Danko Kuzmanović
Uručena priznanja Štimcu i Lopezu

Banjaluka - Ovaj festival, koliko ja vidim, ostaje vjeran tome da se životne utopije pretvaraju u realnost i da je pamet mladih i starih sveto jedinstvo, a da će dobri filmovi biti vidljivi kao pobjedničke zastave koje često zaustavljaju naš pogled i ubrzavaju rad srca.

Kazao je ovo Emir Kusturica na otvaranju 12. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala “Kustendorf” na Mećavniku.

Festival je otvorio glumac Slavko Štimac, kome je tom prilikom uručeno priznanje “Nagrada za buduće filmove”, koja je ekvivalent nagradi za životno djelo.

- Dugo sam na filmu, bio sam jako mali kad sam prvi put stao ispred kamere, može se reći da sam odrastao na filmu. To je moj svet, moja porodica. Velika je čast kada ovakva nagrada dolazi od nekoga ko je dokazani majstor svog zanata - od Emira Kusturice. Samim tim je veliko zadovoljstvo - rekao je Štimac za “Sputnjik”.

Nakon toga, uslijedila je projekcija Kusturičinog filma “Pepe, jedan uzvišeni život”, dokumentarca posvećenog bivšem urugvajskom predsjedniku Hozeu Muhiki, koji je svjetsku premijeru imao na 75. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji.

“Nagradu za buduće filmove” Kusturica je uručio i glumcu Serđu Lopezu. Kusturica je rekao da je riječ o čovjeku koji je napravio toliko dobrih uloga da se to graniči sa nenormalnim i nemogućim, te da će Lopezu ponuditi ulogu u nekom budućem filmu.

Lopez je istakao da je zadovoljstvo poznavati Kusturičine filmove, kao i njega lično.

- Ludo je što vi govorite o privilegiji i časti, a ne znate šta mi znače vaši filmovi - kazao je Lopez Kusturici.

Kao što je i najavljeno, među gostima festivala su Met Dilon, Stana Katić, Slavko Štimac, Serđo Lopez, Marčelo Fonte, kao i mnogi drugi renomirani umjetnici.

Kanadsko-američka glumica srpskog porijekla Stana Katić, predsjednica žirija 12. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala “Kustendorf”, oduševljena je prirodom Mećavnika i činjenicom da je na mjestu gdje je zabranjen crveni tepih.

- Prelijepo. Pada snijeg, prelijepa je priroda i vrlo sam zahvalna što sam ovdje - istakla je Katićeva, koju je osnivač “Kustendorfa” Emir Kusturica dočekao, u skladu sa srpskim običajima, sa hljebom, solju i rakijom.

Zvijezda popularne serije “Kasl” redovno posjećuje Beograd, ali prvi put je u ovom dijelu Srbije.

- Ovo je divan poklon. Željela sam da dođem ovdje kada sam snimala u Bugarskoj, ali se ispostavilo da je poprilično daleko. Tako da je ovo nevjerovatno, divno čudo za mene - dodala je Katićeva.

O očekivanjima od festivala kaže da bi voljela da bude od pomoći dok je u Drvengradu.

- Otvorena sam za nova iskustva i radujem se. Čula sam da je zabavno i jedva čekam da igram, uživam i upoznam nove filmske stvaraoce - naglasila je Katićeva.

Na pitanje šta je ponajprije dotakne u filmu, rekla je “ono što je neuhvatljivo, to parče magije koje treba da ostane takvo na kraju”.

Vukosavljević na Mećavniku

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević takođe je učestvovao u ceremoniji otvaranja 12. filmskog i muzičkog festivala “Kustendorf”. Vukosavljević je nazvao “Kustendorf” laboratorijom duha i kreativnosti i dodao da je festival tektonski kulturni događaj čije se posljedice osjećaju u regionu, Evropi i čitavom svijetu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana