“Убити Била” Квентина Тарантина у ремастеризованом 4К издању за 20. годишњицу

Бранислав Предојевић
“Убити Била” Квентина Тарантина у ремастеризованом 4К издању за 20. годишњицу

ЛОС АНЂЕЛЕС - Холивудски студио “Лајонсгејт” најавио је специјално 4К ремастеризовано издање филма “Убити Била” за 20. годишњицу класика Квентина Тарантина.

Тарантинов класик  у биоскопима је премијерно приказан 10. октобра 2003. године. У фокусу филма је Невјеста (Ума Турман), бивши убица у смртоносној потрази за осветом против љубавника Била (Дејвид Карадин), који ју је покушао убити током вјенчања и оставио је у четворогодишњој коми. Наставак “Убити Била: 2” је стигао у биоскопе у априлу 2004. како би заокружио њену осветничку причу.

Тарантино сматра да су први и други дио један филм, што би му био четврти укупно. Значајно је да је цијели филм снимљен у исто вријеме, а Тарантино је првобитно планирао да га објави као један филм. Међутим, на крају је одлучио да филм подијели на два дијела како би избјегао резове сцена. Режисер је замислио “Била” као омаж филму “Ладџ Сноњблоод”из 1973. године, гриндхаус и самурајским филмовима, филмовима о борилачким вјештинама и шпагети вестернима.

- Само сам хтио да створим исти утисак који су код мене изазвали филмови Акире Куросаве или Такешија Китане или хонгконшких мајстора попут Тсуија Харка или Јуен Во Пинга. Желио сам тај осјећај да није важно каква прича стоји иза филма ако знате да га испричате на начин којим ћете задивити публику у тами биоскопске сале  - говорио је Тарантино.

Филм је зарадио више од 180 милиона долара широм свијета са буџетом од 30 милиона долара, док су ВХС, ДВД и блу-реј издања премашила зараду од 200 милиона долара.

На агрегатору рецензија “Ротен томејтос” филм има оцјену од 85 одсто на основу рецензија 238 критичара, док на сајту “Метакритик” има просјечну оцјену 69 од 100 на основу 43 критике мејнстрим критичара, што указује на “генерално повољне критике”.

Вијести о 4К ремастеру овог класика поводом 20. годишњице долазе док се Тарантино припрема за снимање посљедњег филма. Раније ове године објављено је да је Тарантино завршио писање свог десетог и посљедњег филма под радним називом “Филмски критичар”, чија продукција треба да почне касније ове године.

“Лајонсгејт”

Компанија “Лајонсгејт” је стекла права на дистрибуцију филма “Убити Била” и “Џеки Браун”, што јој даје највећи портфељ филмова култног редитеља пошто сада има­ контролу над седам од девет Тарантинових филмова. Једина два филма који нису у њиховом власништву су “Петпарачке приче”, које тренутно припадају “Парамаунту”, који је класику из 1994. дао властито 4К ултра ХД издање крајем прошле године, те Тарантинов девети и најновији филм “Било једном у Холивуду” који се налази код оригиналног дистрибутера, студија “Сони”, иако су права постављена на самог Тарантина након 30 година као дио посебног аранжмана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана