“Ubiti Bila” Kventina Tarantina u remasterizovanom 4K izdanju za 20. godišnjicu

Branislav Predojević
“Ubiti Bila” Kventina Tarantina u remasterizovanom 4K izdanju za 20. godišnjicu

LOS ANĐELES - Holivudski studio “Lajonsgejt” najavio je specijalno 4K remasterizovano izdanje filma “Ubiti Bila” za 20. godišnjicu klasika Kventina Tarantina.

Tarantinov klasik  u bioskopima je premijerno prikazan 10. oktobra 2003. godine. U fokusu filma je Nevjesta (Uma Turman), bivši ubica u smrtonosnoj potrazi za osvetom protiv ljubavnika Bila (Dejvid Karadin), koji ju je pokušao ubiti tokom vjenčanja i ostavio je u četvorogodišnjoj komi. Nastavak “Ubiti Bila: 2” je stigao u bioskope u aprilu 2004. kako bi zaokružio njenu osvetničku priču.

Tarantino smatra da su prvi i drugi dio jedan film, što bi mu bio četvrti ukupno. Značajno je da je cijeli film snimljen u isto vrijeme, a Tarantino je prvobitno planirao da ga objavi kao jedan film. Međutim, na kraju je odlučio da film podijeli na dva dijela kako bi izbjegao rezove scena. Režiser je zamislio “Bila” kao omaž filmu “Laddž Snonjblood”iz 1973. godine, grindhaus i samurajskim filmovima, filmovima o borilačkim vještinama i špageti vesternima.

- Samo sam htio da stvorim isti utisak koji su kod mene izazvali filmovi Akire Kurosave ili Takešija Kitane ili hongkonških majstora poput Tsuija Harka ili Juen Vo Pinga. Želio sam taj osjećaj da nije važno kakva priča stoji iza filma ako znate da ga ispričate na način kojim ćete zadiviti publiku u tami bioskopske sale  - govorio je Tarantino.

Film je zaradio više od 180 miliona dolara širom svijeta sa budžetom od 30 miliona dolara, dok su VHS, DVD i blu-rej izdanja premašila zaradu od 200 miliona dolara.

Na agregatoru recenzija “Roten tomejtos” film ima ocjenu od 85 odsto na osnovu recenzija 238 kritičara, dok na sajtu “Metakritik” ima prosječnu ocjenu 69 od 100 na osnovu 43 kritike mejnstrim kritičara, što ukazuje na “generalno povoljne kritike”.

Vijesti o 4K remasteru ovog klasika povodom 20. godišnjice dolaze dok se Tarantino priprema za snimanje posljednjeg filma. Ranije ove godine objavljeno je da je Tarantino završio pisanje svog desetog i posljednjeg filma pod radnim nazivom “Filmski kritičar”, čija produkcija treba da počne kasnije ove godine.

“Lajonsgejt”

Kompanija “Lajonsgejt” je stekla prava na distribuciju filma “Ubiti Bila” i “Džeki Braun”, što joj daje najveći portfelj filmova kultnog reditelja pošto sada ima­ kontrolu nad sedam od devet Tarantinovih filmova. Jedina dva filma koji nisu u njihovom vlasništvu su “Petparačke priče”, koje trenutno pripadaju “Paramauntu”, koji je klasiku iz 1994. dao vlastito 4K ultra HD izdanje krajem prošle godine, te Tarantinov deveti i najnoviji film “Bilo jednom u Holivudu” koji se nalazi kod originalnog distributera, studija “Soni”, iako su prava postavljena na samog Tarantina nakon 30 godina kao dio posebnog aranžmana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana